Juhtkiri. Kelm üha mõtleb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Mõni aeg tagasi vallandus Eestis järjekordne petukirjade laine. Ehkki rahvasuus Nigeeria kirjadeks kutsutav skeem pole midagi uut, läks mitu inimest seekord siiski kurjategijate liimile.

Oma rolli mängis selles kahtlemata asjaolu, et ehkki kelmide võtted olid põhimõtteliselt samad, olid nad vahepeal arenenud. Kaaperdatud meiliaadressilt saadetud abipalved ei olnud enam väga vigases inglise keeles, vaid enam-vähem korrektses eesti keeles kirjutatud. Asjale kriitilise pilguga vaadanud inimene sai küll kiiresti aru, et see on pettus, kuid osal inimestel arvatavasti ei hakanud häirekell peas tööle, sest kiri nägi usutav välja.

Millegipärast tundubki nii olevat, et kui harjumuspärasel moel tänaval ringi jalutava ja näost näkku inimesi tülitava kahtlase selli puhul oskame arvestada sellega, et ta võib uusi trikke proovida, siis veebikeskkonnas ei hammusta me järjekordseid nõkse nõnda vilunult läbi. Ent mõistagi on ka internetti kasutav kelm selline, kes üha mõtleb, kuidas oma «tööd» tulemuslikumalt teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles