Kaupade kallinemine hoogustus detsembris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige enam kallines värske köögivili: võrreldes tunamulluse aastaga 40 protsenti, aga kahe viimase aasta detsembri võrdluses lausa 76 protsenti.
Kõige enam kallines värske köögivili: võrreldes tunamulluse aastaga 40 protsenti, aga kahe viimase aasta detsembri võrdluses lausa 76 protsenti. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Statistikaameti teatel tõusis tarbijahinnaindeks läinud aastal tunamullusega võrreldes kolm protsenti, kuid ligi kaks korda kiiremini kerkisid hinnad detsembris.

Aasta lõikes olid tarbijahinnaindeksi suuremad mõjutajad mootorikütuse 20,1-protsendiline, elektri, soojusenergia ja kütte 6,9-protsendiline ning toidu ja alkoholivabade jookide kolmeprotsendiline kallinemine.

Värske köögivili oli eelmisel aastal tunamulluse keskmisega võrreldes 40 protsenti, kütteõli 35 protsenti, kohv 15,9 protsenti ja piim 14,7 protsenti kallim.

Hoolimata aasta lõpul asetleidnud hinnatõusust, olid 2010. aastal toidukaupadest jahu 12,4 protsenti, sai 10,7 protsenti ja suhkur 8,6 protsenti odavamad kui 2009. aastal.

Kui võrrelda mulluse ja tunamulluse detsembri tarbijahinnaindeksi muutust, selgub, et läinud jõulukuul kerkis see 5,7 protsenti. Viimati oli hinnatõus nii suur 2008. aasta detsembris.

Kaubad olid 2009. aasta detsembriga võrreldes 7,2 ja teenused 3,2 protsenti kallimad. Toidukauba eest tuli maksta 10,8 ja tööstuskauba eest 3,6 protsenti rohkem.

Tunamulluse detsembriga võrreldes mõjutas indeksit läinud kuul kõige rohkem toidu ja alkoholivabade jookide 12,1-protsendiline kallinemine. See andis indeksi kogutõusust poole ning sellest omakorda üle nelja viiendiku moodustas köögivilja (hinnatõus 45 protsenti), piimatoodete (19), jahutoodete (9,5) ja puuvilja hinna tõus (22).

Suuremat mõju avaldas veel elektri, soojusenergia ja kütte 10,3 ning mootorikütuse 15,1-protsendiline hinnatõus, mis andis indeksi kogumuutusest ligi kolmandiku.

2009. aasta detsembriga võrreldes on enim kallinenud värske köögivili (76 protsenti), kütteõli (39,5), õunad (39), piim (37) ja tangained (29), odavnenud aga fotoaparaadid (21) ja televiisorid (14).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles