Rajameistrid leidsid paksu lume alt uisutajate jaoks jää uuesti üles

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvel olev rada oli eile kohati väga heas seisus. Mõnes paigas oli aga vesi jääl ning see tegi uisutamise raskeks.
Järvel olev rada oli eile kohati väga heas seisus. Mõnes paigas oli aga vesi jääl ning see tegi uisutamise raskeks. Foto: Marko Suurmägi / Sakala

Poolteist nädalat on vähemalt viis meest kordamööda iga päev Viljandi järvel lumega võidelnud ning tõenäoliselt saab täna seal taas uisuringil liuelda.

Kui eelmise nädala algul oli Viljandi järvel viie kilomeetri pikkune sile rada ja palju uisutajaid, siis neljapäeval alanud lumetorm rikkus kogu töö, mida Viljandi rattaklubi liikmed olid teinud.

Pidev lumelükkamine

Iga suurema saju järel tõttasid mehed taas rada lahti ajama, kuid lund sadas nii palju, et üsna pea oli ring kadunud. 45 sentimeetri paksuse lumevaiba raskuse all hakkas 15 sentimeetrit paks jää vajuma ning sellele tungis vesi.

Rajameister Koit Tederi ütlemist mööda tuli rada muuta, et uisutajad vette ei satuks. Seetõttu ongi veidi vähem kui kolmel kilomeetril mehiselt kurve ja kaari ning ainult üks sirge.

Kui eelmisel aastal said rajameistrid kogu töö tehtud maastikuauto ette pandud sahaga, siis tänavu on ülesanne olnud keerulisem.

«Raske tehnikaga järvele minna ei saa, sest see vajuks läbi,» selgitas Teder. «Kergel masinal pole aga jõudu lükata.»

Nii otsitigi Viljandist masin, mis lume rajalt minema puhub. Väikese aiatraktori ette on seatud niinimetatud tigu, mis lume endasse kogub ja siis paarikümne meetri kaugusele paiskab.

Täna saab taas uisutada

Eile oli üle nädala esimene päev, mil rajameistrid uisuringi puhastamas ei käinud. Pärastlõunal proovis Koit Teder ise jää järele.

«Päris ringi sõita ei saa, sest vesi on kohati peal,» nentis ta.

Samas uskus rajameister, et järjest alanev temperatuur teeb rajale ainult head ning juba täna võib ring uisutamiseks valmis olla. «Mõni koht on küll üsna kitsas. Ainult 2,5—3 meetrit lai,» lisas ta.

Viljandi rattaklubi korraldab jaanuari esimesel nädalal järvel teise uisunädala ning 8. jaanuaril teise Mulgi uisumaratoni. Rattaklubi presidendi Loit Kivistiku kinnitusel ei ole kumbki üritus raskete ilmaolude tõttu ohus.

«Kõik toimub ettenähtud mahus,» ütles ta.

Viljandi järvel on jää paksus lume all 15 sentimeetrit. Uisuringi all on jääd ligi 20 sentimeetrit.

SELGITUS
Loit Kivistik,
rattaklubi president

Inimesi polegi raja tegemiseks palju vaja läinud, küll aga on olnud kõvasti nuputamist ning kulunud palju tööaega. Iga hetk on tulnud valmis olla, et jälle järvele lund lükkama minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles