Uus lavastus uues paigas

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastust «Arm» etendatakse juunis kümnel korral.
Lavastust «Arm» etendatakse juunis kümnel korral. Foto: Erakogu

10. juunil esietendub Halliste kiriku kõrval Annatares Siim Maateni lavastus «Arm».

See on lugu kahest vennast – maailmarändurist kunstnikust ja tulevasest vallavanemast –, kes pärast pikki teineteisest eemal veedetuid aastaid lapsepõlvekodus kohtuvad. Järgmisel hommikul saavad noored mehed aru, et ilma ühegi ilmse füüsilise põhjuseta ei ole nad enam võimelised sealt lahkuma. Üheskoos peavad nad leidma põhjuse, mis neid kodutalus kinni hoiab, sest ühe venna tervis halveneb ootamatult ja toiduvarud on napid. 
Lavastus on vormilt klassikaline draama, mis on inspireeritud kuuekümnendate sürrealistlikust maailmakinost.
Vabakutseline lavastaja ja näitleja Siim Maaten lähtus näidendit kirjutades isiklikust kogemusest. Olles kaks aastat maailmas rännanud, tundis ta kodumaale naastes end võõrana. 
«Kui ma kodumaale tulin ja kodustega maailmas kogetud uskumatuid tõsiasju jagama hakkasin, vaatasid nad mind kui piinlikku võõrast,» kirjeldab Maaten. «Võõrast, aga ikkagi oma. Selline asjade seis ajendas mind kirjutama arutlevat lugu sellest, mida tänapäeval tähendab olla inimene ja vend.»
Annatare on planeeritava Halliste kihelkonna keskuse osa, kuhu kuuluvad ka kirik ja leerimaja. 2. mail, kui Eestis leidsid aset järjekordsed «Teeme ära» talgud, korrastati ka seda paika.
Lavastust «Arm» etendatakse juunis kümnel korral.
Lavale astuvad Madis Mäeorg, Artur Linnus, Katrin Kalma ja Rita Raave.
Draamakonsultant on Aapo Ilves, kunstnik Kristjan Suits, videokunstnik Kaisa Roover, valguskunstnik Villu Konrad ja muusikaline kujundaja Matis Leima. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles