Ugalas avatakse arhitektuurinäitus

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse üks kuraatoreid on Karin Tõugu.
Näituse üks kuraatoreid on Karin Tõugu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna kell 17.30 avatakse Ugala teatris Eesti Arhitektide Liidu aastanäituse “Mängiv inimene. Kaheksa visiooni lasteaedade arhitektuurist”.  Kohal on näituse kuraatorid Kadri Klementi ja Karin Tõugu, kes teevad huvilistele näitusel ringkäigu ja räägivad lähemalt arhitektide loodud makettidest. Lasteaia visioonide teemal on oodatud sõna sekka ütlema ka külastajad.

Kuraatorid on kutsunud arhitekte kaasa mõtlema lastele loodava ruumi teemal. Lähteülesanne andis osalejatele suure vabaduse: erinevalt harilikust arhitekti tööülesandest ei olnud sellel tellijat, krunti ega ruumiprogrammi. Osalejatel paluti luua oma nägemus, kus on esile toodud nende arvates laste kasvukeskkonna kõige olulisemad ruumilised kvaliteedid, pöörata tähelepanu lapse perspektiivile ning meeldejääva ja köitva ruumi loomisele. 
Näituse jaoks on oma lasteaiavisiooni loonud kaheksa arhitektidetiimi: Hanno Grossschmidt, Mark Grimitliht, Tomomi Hayashi (HGA), Mirko Traks, Henn Runnel, Karin Bachmann (KINO Maastikuarhitektid), Mari Rass, Larissa Kondina, Ott Alver, Alvin Järving, Kaidi Põder (Arhitekt Must), Maarja Kask, Ralf Lõoke, Helin Kukk (SALTO), Vahur Sova, Andres Kull (Teigar Sova Arhitektid), Margit Argus, Margit Aule, Mae Köömnemägi, Liisa Valdmann (KAOS Arhitektid), Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla, Eik Hermann (KUU Arhitektid), Katrin Koov, Kalle Komissarov, Eve Komp ja Grete Veskiväli.
Tegemist on mitmekülgse kooslusega, kus on esindatud nii uued noored tulijad kui ka juba kogenud tegijad Eesti arhitektuurimaastikul, kes esitlevad oma ettepanekut sellest, missugune peaks olema see last arendav ruum, mis pakub ohtralt võimalusi erinevateks tegevusteks. Iga projekt kannab endas arhitektide isikupärast käekirja ning lisaks ideedele on väga mitmekülgselt esitatud maketid põnev materjal arhitektuurihuvilisele publikule lähedalt uurimiseks. Lennukad visioonid ei tähenda alati midagi teostamatut: nagu selgus vestluses lasteaia töötajatega on kõik ideed ka praktikas kasutatavad ning hea stardipunkt diskussiooniks lastele disainitud keskkonna üle.
Näitusega kaasneb kataloog, kus on ülevaade kõigi kaheksa osaleja projektidest, intervjuu lasteaia Väike Päike töötajatega ning filosoof Eik Hermanni essee mängu teemal. Näitust saadab graafilise disaineri Epp Õlekõrre loodud visuaalne identiteet igaühe kujutluste ruumis tegutsevate aktiivsete tegelastega, kes on jõudnud nii plakatile, kataloogi lehekülgedele kui ka näitusesaali seintele illustratsiooniks.
Näitus on avatud kuni 31. märtsini, vaatama pääseb vastavalt teatri mängukavale tund enne etenduse algust. 
 
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles