Tumedas ülikonnas staari helge sõnum

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea kontserdimajas peetud kõnes lubas Barack Obama, et USA seisab vähimagi kõhkluseta Eesti iseseisvuse ja vabaduse eest, ning teenis mitmel korral publiku aplausi.
Nordea kontserdimajas peetud kõnes lubas Barack Obama, et USA seisab vähimagi kõhkluseta Eesti iseseisvuse ja vabaduse eest, ning teenis mitmel korral publiku aplausi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Viimase nädala jooksul võis kergeusklikumale inimesele tunduda, et Eesti on maailma naba. USA presidendi Barack Obama visiiti nimetasid paljud vaatlejad ja poliitikud nii tugevaks sõnumiks, et see, mida ta siin täpselt ütleb, ei paistnudki enam eriti oluline.

Muu maailm pani Obama tulekut paraku tähele vähem, kui meile meeldiks arvata.

Tõsi küll, möödunud neljapäeval, kui Eesti välispoliitikahuvilised jälgisid pingsalt Valge Maja pressikonverentsi otseülekannet, ei petnud Obama nende lootusi – ta tõi Eestisse tuleku esile näitena sellest, et Ühendriigid on kollektiivkaitse põhimõttele kindlalt truud. Fakt on aga ka see, et suurema osa pressikonverentsist olid jutuks USA majandus, Iraagi kriis ja Süüria ning Ukrainale ja Venemaale kuulus vestluse väiksem osa. Kõige tipuks pühendasid sotsiaalmeedias säutsujad ja kollasemad ajakirjandusväljaanded pressikonverentsi järel rohkem tähelepanu sellele, et Obama rääkis tõsistest teemadest heledas ülikonnas, mitte aga räägitule endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles