Räämas eramu ajas naabrid vaenujalale

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laokil eramu juures on omaette vaatamisväärsus mootorsaega pügatud tuhkpuuhekk.
Laokil eramu juures on omaette vaatamisväärsus mootorsaega pügatud tuhkpuuhekk. Foto: Elmo Riig

Saarepeedi asulas EKE Tarede piirkonnas on aastaid naabritele peavalu valmistanud hooldamata majapidamine, mille omanik on vallavolikogu revisjonikomisjoni esimees Rudolf Toss.

Vaatepilt, mis avanes läinud nädala reede pärastlõunal kõnealusel krundil, polnud just rõõmustav. Elamu meenutas tondilossi: üks aken oli puruks löödud ja ava ette olid tõmmatud vanad voodilinad, trepil lösutasid heinatombud, kõikjal kõrgus hein ning vedelesid oksa- ja prahihunnikud.

Kõige krooniks oli kunagine metsaülem Rudolf Toss trööstitul kombel tuhkpuuhekki püganud, kasutades selleks mootorsaagi.

Eeskujulikus korras oleva naaberkrundi omanik Tarvo Rooden nentis, et naaberkinnistule avanev vaade on väga kole.

«Vahel tahab hais ära tappa,» kurtis Rooden. «Siis peame tema prügi koristama, et ise elada saaks. Sügisel haisesid tal õunad hunnikutes puu all.»

Selleks, et umbrohi ja teod tema aeda ei tungiks, on Rooden pisut ka naaberkrundil heina niitnud.

Tarvo Rooden rääkis veel, et sügisel olid vahepeal majal garaažiuksed lahti, nii et väikesed lapsed pääsesid sinna sisse. «Nad tulid sealt ampullide ja värvidega välja — üpris ohtlik värk,» sõnas ta.

Maja uks on naelaga kinni löödud ning seal pole naabri teada elektrit, vett ega kanalisatsiooni.

Saarepeedi valla majandusnõunik Maire Palutaja lausus, et kuigi Rudolf Toss selles majas juba poolteist kümnendit pole elanud, võiks ta paiga siiski korras hoida.

Majandusnõunik nentis, et heakorraeeskirja järgi peab maja ümbrus olema niidetud ja hooldatud, kuid samas on raske hinnata, kustmaalt võib majapidamist korrastatuks nimetada.

«Oleme teinud talle aastate jooksul mitu ettekirjutust,» rääkis Palutaja. «Natuke on ta paika minu märkuste peale korrastanud ning iga kord sõnaselgelt lubanud, et teeb remondi ja võtab üürnikud sisse. Paraku pole midagi sellist järgnenud.»

Majandusnõuniku meelest peaksid volikogu liikmed, kes ju ise teistele eeskirju kehtestavad, olema teistele musternäidiseks. Tossi puhul on asi paraku vastupidine.

«Mullu sügisel enne valimisi tegime talle ettekirjutuse,» lausus Palutaja. «Soovisime, et ta krundi korda teeks. Samuti tahtsime, et ta sulgeks uksed ja aknad, et tõkestada juurdepääs võõrastele.»

Rudolf Toss ütles pärast «Sakala» külaskäiku, et käis nädalavahetusel oma krunti koristamas. «Nüüd on muru niidetud ja praht kokku kogutud,» lausus ta. «Akna panime ka papiga kinni.»

Omanik lubas veel, et maja värvitakse lähema kuu aja jooksul üle ning tehakse seal sanitaarremont. «Kiiremini ma ei jõua, sest lõppude lõpuks olen pensionär, mitte miljonär,» rääkis ta.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles