Repliik: Ohjeldatud oht

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Johanson
Katrin Johanson Foto: Elmo Riig / Sakala

Presidendi poleemikat tekitanud sõit Moskvasse 9. mai paraadile on nüüd seljataga. Et Eesti on okupatsiooni lõpust saadik oma idanaabrile piisavalt selgroogu näidanud, polnud põhjust Kremli kutset tagasi lükata.


Vaevalt, et vene võimud sellest härdameelsusse satuvad ning meile pisarsilmi Petserimaad ja presidendi ametiraha tagasi pakuvad, ent vähemalt ei mõju Eesti jonni ajava kompleksides kääbusena, samas kui NATO esindused üle Punase väljaku marsivad.

Kõige küsitavam oli pidustustel osalemise juures see, kuidas on võimalik väärikaks jääda juhul, kui võõrustajad ülbelt provotseerivad. Näib, et sedapuhku ei suutnud Kreml ohjeldada mitte ainult süüdimatus nostalgias massimõrvarikultust viljelevaid lihtkodanikke, keda varem paraadidel näha võis, vaid ka enda mahitatud noorteorganisatsiooni Naši.

Seda 120 000-liikmelist ühendust on nii tekkeloo kui võimude varjatud hääletoru rolli tõttu võrreldud hitlerjugend’iga. Kui viimati mainitu sündis ja kogus jõudu ilmasõdade vahele jäänud napi aja jooksul, siis Naši on rajatud põlvkondade kaupa kujundatud mõtteviisi viljakale pinnale ning kujutab seega tugevamat ohtu.

Viimase aja märgid annavad siiski lootust, et ehk ei lähe Venemaal nagu tüüpstsenaariumis, et peremees enam oma homunkulust kontrollida ei suuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles