Tuuli Vahtra pälvis esimese tiitli

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuli Vahtra teenis Tartus peetud Eesti klassikalise male meistrivõistlustel oma esimese täiskasvanute tiitli.
Tuuli Vahtra teenis Tartus peetud Eesti klassikalise male meistrivõistlustel oma esimese täiskasvanute tiitli. Foto: arhiiv

Möödunud reedel Tartus lõppenud Eesti klassikalise male meistrivõistlused võitis naistest Viljandimaalt pärit Tuuli Vahtra.


Ta teenis viie võidu ja nelja viigiga seitse punkti ning edestas poole punktiga teiseks tulnud Triin Narvat ja kolmandaks jäänud Regina Narvat.



Esimest korda Eesti täiskasvanute meistriks kroonitud Kõo vallast pärit maletaja pidas võistlusi kordaläinuks, ehkki tunnistas, et konkurents on tihe ja turniiri algul ei saanud ta oma edus kindel olla.



«Reitingute järgi olin ma tugevuselt neljas,» lausus ta ning nentis: «Võit oli eesmärk ja soov ning selle nimel olin ka vaeva näinud.»



Üheksast partiist kõige tähtsamaks pidas Tuuli Vahtra kolmanda vooru kohtumist Regina Narvaga, sest see võit lubas tal teiste tugevamate vastu mängides juba kergemalt viigiga leppida. «Muidugi oli oluline tabeli alumise otsa mängijaid võita, et vajalikud punktid kokku korjata,» lisas ta.



Pärast nädala väldanud meistrivõistluste lõppu selgitati sealsamas Tartus Dorpati hotellis ka Eesti välkmale meistrid ning Tuuli Vahtra sai Triin ja Regina Narva järel kolmanda koha.



«Loomulikult oleksin ma suurt rõõmu tundnud võidu üle, aga arvan, et kolmas koht polnud ka halb,» ütles ta. «Olulisem oli ikkagi võit klassikalise male meistrivõistlustel.»



Vahtra nentis, et kahed tiitlivõistlused järjest polnud talle ülemäära kurnavad.


«Suure turniiri ajal leidsin mahti nii treenida kui puhata. Nii et väga raske polnud,» kõneles ta.



Vastne Eesti meister tunnistas, et viimasel ajal on tema maletreeningud ülikooli lõpetamise kõrval veidike tagaplaanile jäänud.



«Suvel loodan bakalau­reusekraadi kätte saada,» rääkis ta. «Siis aga tõuseb male taas minu elus tähtsamale kohale ning hakkan jälle tõsiselt harjutama. Plaanin malet mängida eluaeg.»



Et males on praegu keerukad ajad, on 2008. aastal Viljandimaa parimaks naissportlaseks tunnistatud Tuuli Vahtra harjutanud iseseisvalt, tema koostöö endise abilise Ülar Lauguga on soiku jäänud.



«Suures osas tuleb raha turniiridel osalemiseks ja treeninguteks endal leida. Viljandi maleseltsilt, mis nagu ka Eesti maleliit seisab silmitsi majanduslike raskustega, pole tuge loota,» tõdes ta.



Eesti meistriks tulekuga tagas Tuuli Vahtra endale õiguse teha rahvuskoondise koosseisus kaasa tänavu peetaval maleolümpial. See on aga võimalik vaid juhul, kui Eesti maleliit sellel osalemiseks vajaliku raha leiab. «Paraku on oht, et eestlased olümpialt eemale jäävad, täiesti olemas,» märkis Vahtra.



Kahe aasta eest Dresdenis aset leidnud olümpial esines ta edukalt ja täitis rahvusvahelise maleliidu (FIDE) meistri normi. Toona ütles ta «Sakalale», et tema suurim siht on jõuda suurmeistri nimetuseni. Nüüd võib tõdeda, et eesmärk pole muutunud.



Paraku ei piisa kaaluka tiitli pälvimiseks osalemisest Eesti turniiridel: selleks on vaja mängida rahvusvahelistel mõõduvõttudel. «Sellega on aga taas probleeme, sest rahvusvahelised võistlused eeldavad tunduvalt rohkem ressursse,» nentis Vahtra.



Eestlaste osavõtt rahvusvahelistest mõõduvõttudest on keerukas ka seetõttu, et siinsete mängijate FIDE-reitingud on Eesti maleliidu võlgnevuste tõttu rahvusvahelisele alaliidule külmutatud.



«Reitinguta on suurturniiridele pääseda raske,» lausus Vahtra. «Ehk ikka leiavad kodused maleametnikud tekkinud olukorrale õige pea sportlastele soodsa lahenduse.»



Seni plaanib Tuuli Vahtra osaleda mõnel Eestis peetaval tugeval mõõduvõtul. «Põlvas tuleb Vladimir Tusovi mälestusturniir, Tartus peetakse üliõpilaste SELL-i mängud. Üritan ikka korra-paar kuus võistlustel kaasa teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles