Tarmo Loodus: Otsustamiseks on tarvis julgust ja arukust

, Viljandi linnavolikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Loodus
Tarmo Loodus Foto: Peeter Kümmel / Sakala

UUE ÕPPEAASTA algul tunnevad paljud rõõmu: kes rõõmustab koolitee alguse või taaskohtumiste, kes uute õpihimuliste noorte üle. Ka paljud täiskasvanud on leidnud majandussurutise ajal motivatsiooni taas õppida.


Meenutame, kuidas Soomes panustas riik suure majanduslanguse aegu, 1990. aastate algul olulisel määral just hariduse ja teaduse valdkonda, lisades sinna raha ning kärpides sealt vähem kui teistest valdkondadest. See kandis vilja.



Samamoodi on käitunud Viljandi. Oleme nelja aastaga investeerinud hariduskeskkonna uuendamisse üle 150 miljoni krooni. Koolihooneid on hoolega remonditud, õpetajad on suvel hästi puhanud ja vabadele ametikohtadele on leitud uued inimesed.



Ka motivatsioonist pole puudust: uudishimulikud lapsed ja noored tahavad ju õppida! Viljandi koolid ja lasteaiad on uueks õppeaastaks hästi valmistunud.



MU SÜDA ON rahul, sest Viljandi koolide käsi käib hästi. Renoveeritud Jakobsoni ja maagümnaasiumi hoone on suurepärased. Ka riigieksamid annavad põhjust rõõmustada: väga head on Jakobsoni kooli tulemused ja laita pole teistegi saavutused.



Samas on põhjust mõtiskleda: kas meie gümnaasiumid, mis enamikus on riigieksamite tulemustelt Eestis esimese saja lõpus, annavad Viljandimaa lastele parima hariduse? Kas meie järeltulijatel on samad võimalused mis Tallinna või Tartu paremate koolide õpilastel?



HARIDUSMINISTEERIUMI asekantsler Kalle Küttis arvas riigieksamite pingerida kommenteerides, et Viljandi vajab üht gümnaasiumi.



Riigieksamite tulemused on gümnaasiumihariduse kvaliteedi üle arutlemisel üks argument. Sellest tähtsam on õppeasutuse sisu. Meil peab olema maakonnas vähemalt üks väga head haridust pakkuv gümnaasium. Kool, kus lapsed saavad valida hispaania, portugali või prantsuse keele, majandusainete, loodusteaduste, tehnika või spordi vahel sõltuvalt oma tulevikuvisioonist.



Meil ei ole küllalt valikuvõimalusi. Meie lapsed õpiksid meeleldi kodulähedases koolis, kui see vastaks nende ootustele, ega läheks õppima Tartusse või Tallinna.


Viljandi vajab kõrgel tasemel kooli. Selles haridustemplis peab olema piisav arv õpilasi. Peavad olema suurepärased õpitingimused ning muidugi ka väga head õpetajad, kel oleks paras koormus, et nad saaksid ainult oma ainega tegelda, pühenduda, õpetada, särada.




VÕIB JU RÄÄKIDA tervendavast konkurentsist Viljandi gümnaasiumide vahel, aga see pole kuigi viljakas tegevus. Meie lapsed ei konkureeri pärast gümnaasiumi lõpetamist omavahel, vaid Eesti teiste paremate koolide õpilastega.



Selleks et meie lastel edaspidi hästi läheks, vajame kodust koostööd, ühist jõupingutust, et pakkuda oma maakonnas parimat keskharidust.



Kutsun kõiki üles arutama sel õppeaastal parima gümnaasiumihariduse võimalikkuse üle. Ehk jõuame ühisele arusaamisele ja langetame gümnaasiumihariduse arendamiseks aruka otsuse.



HEA KOOLIRAHVAS, lapsed ja õpetajad, vanemad ja koolipidajad! Soovin teile kõigile uueks õppeaastaks kordaminekuid ning otsustajatele viljakaid debatte ja arukaid otsuseid meie hariduselu edasisel korraldamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles