Põllumeestele teeb muret lehemädanik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeriksaare kartulipõllud on rohelised, kuid ainult tänu sellele, et salakavalalt
varitsevat lehemädanikku on mitu korda tõrjutud.
Eeriksaare kartulipõllud on rohelised, kuid ainult tänu sellele, et salakavalalt varitsevat lehemädanikku on mitu korda tõrjutud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel reedel sõitis Eeriksaare talu kartuliväljadel traktor, paak taga ja pritsimisagregaadi torud külje peale välja turritamas. Käimas oli lehemädaniku tõrje.


Kuigi kartulivarred on põllul kõrged, polnud need töö lõppedes eriti muljutud, vaid vohasid edasi kasvada.



«Kui varred traktori alt läbi lähevad, siis too natuke neid ikka surub allapoole,» lausus traktorist Ain Kass, kes aeg-ajalt paagist vett juurde pani. Selle sisse käisid kemikaal ning vahend, mis kinnitab taimekaitsevahendi kindlamalt lehtedele ja vartele.



Eeriksaare talu peremees Märt Laansalu ütles, et tänavu tekitab palju muret lehemädanik.



«Isegi põldudel, kus on tõrjet tehtud, on seda madalamates kohtades näha,» sõnas ta.



Eeriksaare põldudel oli see neljas kord lehemädanikku tõrjuda.



«Tänavu oleme preparaati mitmel korral vahetanud,» rääkis talunik. Esimese tõrjega mürgitati ka kartulimardikaid ja nende vastseid, et kolooniad suureks ei paisuks.



«Osal põldudel on see viimane tõrjekord, sest kasvuperiood jõuab lõpule,» lisas ta. «Septembris hakkame kartulit üles võtma.»



Märt Laansalu peab Janek Lassiga kahasse kartulit ja köögivilja tarnivat firmat Koorti Kartul. Tema sõnul läheb suuremaks kartulikoorimiseks siis, kui koolides algab õppetöö.



Kolga-Jaani vallas asuvas Eeriksaare talus kasvab kartul 55 hektaril.


Viljandimaa põllumehed valmistuvad juba taliviljakülviks. Põldudele viiakse laudast rammu ja käib kündmine. Maaharija aastaring kisub lõpu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles