Juhtkiri: Pensioni kallale

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile sai taas tõeks ammune ütlus, et mitte kellegi elu ja vara pole kaitstud, kui seadusandjad kokku istuvad. Nimelt teatas rahandusminister Jürgen Ligi, et arutusele on võetud idee maksustada pensionid ravikindlustusmaksuga.


Sellise sammu järel saaksid poliitikud teatada, et pensione Eestis ei kärbita, kuigi kõik pensionärid hakkaksid saama 20 protsenti senisest vähem raha. Riigijuhid loodavad niisuguse käiguga saada suurema summa haigekassale ning vähendada eelarve puudujääki.



Esmalt tuleb muidugi arvesse võtta, et tegemist on alles aruteluga. Kuid mis edasi? Kui riik pensionide kallale läheb, peavad valitsuse liikmed mõtlema sellele, et paratamatult tõuseb toimetulekutoetust vajavate inimeste hulk.



Kõik senised kärped on kindlasti vajalikud olnud, kuid praktika on näidanud, et üks tekitab vajaduse järgmise järele. Kui riigitöötajad saavad vähem palka, saavad ka ettevõtjad vähem raha ning riigieelarve kuivab kokku. Nii kihutabki Eesti majandus spiraali mööda alla ning pärast kõiki raskeid otsuseid pole riigijuhid selle languse saba ikka veel kätte saanud.



Nii Eesti Pangas kui valitsuses räägitakse, et kärpida on vaja veel 1,5 miljardit krooni. See tähendab, et minnakse kõige nõrgemate rahakoti kallale. Aga ka poolteist miljardit kokkuhoidu ei tähenda veel kärbete lõppu.



Pensionäride ostujõu kahanemine annab ettevõtjatele uue hoobi ja majandustulemuste kukkumine viib riigieelarvesse kavandatud raha.



Riigijuhtidel seisab ees raske otsus: kas endiselt püüelda euro suunas või võtta kasutusele kõik reservid ja minna raha juurde laenama? Teisel juhul oleks ehk võimalik majanduslangus peatada, kuid garantiid sellele pole. Euro ihalemine võib küll tähendada stabiilsust tulevikus, kuid praegu süvendab see kindlasti langust. Tuleb arvestada, et kõigist kärbetest hoolimata jääb see rahaühik meile ikkagi kättesaamatuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles