Viljandimaale tuttav arhitekt pälvis preemia

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veronika Valk sai noore arhitekti preemia kätte sõbrapäeval. Pildil vasakul on auhinna väljaandmist toetav ettevõtja Heldur Meerits, paremal preemia kätte andnud Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Veronika Valk sai noore arhitekti preemia kätte sõbrapäeval. Pildil vasakul on auhinna väljaandmist toetav ettevõtja Heldur Meerits, paremal preemia kätte andnud Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Laura Oks/Postimees

Eesti arhitektide liidu väljaantava noore arhitekti preemia pälvis Veronika Valk, kes on ka Suure-Jaani gümnaasiumi juurdeehitise, Tarvastu lasteaia sisekujunduse ning Viljandi Arkaadia aia eskiisi autor.

Veronika Valgu tuntumate tööde hulka kuuluvad veel Rakvere keskväljaku planeering, Lasva veetorni rekonstrueerimine ning Eduard Tubina monument Tartus. Samuti teatakse teda kui arhitektuuri populariseerijat. 36-aastane Valk on avaldanud üle saja kirjutise arhitektuurist ja urbanistikast, kuulub mittetulundusühingu Kultuurikatel juhatusse ning on olnud tegev Tallinna valgusfestivali korraldamisel.

Tuli üllatusena

Noore arhitekti preemia andis Veronika Valgule sõbrapäeval kätte Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.

«Kui meenutada seniseid preemia laureaate, siis nende looming kinnitab minu jaoks ühte olulist tõdemust: Eestis saab teha suuri asju ka oma loometee alguses ega pea pingutama aastakümneid, et esile tõusta. See on meie ja teie eelis. See on väikese riigi eelis,» sõnas riigipea. «Varasemate laureaatide nagu ka tänaste nominentide tööd on isikupärased ning julged, seega Eestile lootustandvad.»

Veronika Valk kinnitas, et noore arhitekti laureaadiks osutumine tuli talle üllatusena, sest teised nominendid olid väga väärikad. «Neil kõigil on tugevad plussid,» ütles Valk. «Ma loodan, et keegi neist pälvib tunnustuse järgmisel aastal.»

Veronika Valgu kõrval kandideerisid preemiale kuus arhitekti ja üks kollektiiv: Aet Ader, Kadri Klementi, Katrin Koov, Indrek Näkk, Toomas Paaver, Indrek Peil ning Salto AB.

Õpetlikud kogemused

2005. aastal valmis Veronika Valgu projekteeritud Suure-Jaani gümnaasiumi juurdeehitis ning 2009. aastal Tarvastu lasteaia sisekujundus koos maastikuarhitektuuri lahendusega ja Arkaadia aed Viljandis. Tagantjärele meenutab Veronika Valk neid kui õpetlikke kogemusi andnud töid, mis erinesid nii olemuselt kui selle poolest, milliseks kujunes nende teostamise protsess.

Valk meenutas, et kui Suure-Jaani linn kuulutas kooli juurdeehitise loomiseks välja konkursi, polnud tellijal esialgu töö elluviimiseks vajalikku summat.

«Nad kogusid paar aastat raha ja tulid siis uuesti. See oli väga tore,» rääkis Veronika Valk. Ta lisas, et selle ettevõtmise puhul tekkis ehitaja, tellija ja arhitekti vahel suur usaldus ning koostöö sujus.

Tarvastu lasteaia projekt erines teistest Valgu kirjeldust mööda sellepoolest, et majakarp oli enne valmis tehtud ning sisustus ja maastikuarhitektuur tulid sellega klappima panna.

Viljandi Arkaadia aia projekt andis talle aga kinnitust, et objekti autor peaks lõpuni ehituse juures olema. Tol korral see nii ei olnud.

Noore arhitekti preemia antakse kuni 40-aastastele Eestis elavatele ja töötavatele arhitektide liitu või noortesektsiooni kuuluvatele arhitektidele või kollektiividele. Auhinnaks on ettevõtja Heldur Meeritsa ja reisibüroo Go Travel toel väljaantav 4500 euro suurune reisitšekk vabalt valitud sihtkohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles