Politseinikud kontrollivad kõikjal sõidukiirust

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud pidasid nädalavahetusel maakonnas kinni 11 autojuhti, kes ületasid kiirust.
Politseinikud pidasid nädalavahetusel maakonnas kinni 11 autojuhti, kes ületasid kiirust. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna kogu Eestis korraldatava politseioperatsiooni käigus kontrollitakse, kas sõidukijuhid on kohandanud oma sõiduvõtted talviste ilmastikuoludega ning kas peetakse kinni lubatud sõidukiirusest.

Korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku sõnul on talviste ja muutlike ilmaolude korral õige sõidukiiruse valimine ääretult tähtis, sest lumise teekatte puhul pikeneb sõiduki peatumisteekond kuiva teekattega võrreldes mitu korda. Näiteks kiirusega 50 kilomeetrit tunnis liikuva sõiduki peatumisteekond pikeneb üle kahe korra, keskmiselt 28 meetrilt 62 meetrile.

Liiklusõnnetuste statistika näitab, et lume ja libeduse saabumise järel sagenevad teelt väljasõidud, mis on enamasti tingitud valesti valitud sõidukiirusest ja -võtetest. Samuti muutuvad riskirühmaks jalakäijad, kes alustavad teeületamist enne, kui on veendunud, et sõidukijuht on neid märganud ja ülekäiguraja ees peatunud. «Kogenud sõidukijuht teab sellega arvestada ning muudab oma sõiduharjumusi ning kiirust vastavalt tee- ja ilmaoludele,» ütles Riho Tänak.

Samuti tuleb praeguste ilmaolude puhul arvesse võtta ka suhteliselt halba nähtavust, mis muudab ohule reageerimise ja lõpliku peatumise tunduvalt pikemaks.

«Jalakäijatele tuletame meelde, et helkuri kandmine aitab sõidukijuhtidel teid piisavalt vara märgata, et vajaduse korral alustada pidurdamist. Mõistagi peab ka jalakäija ise tähelepanelik ja ettevaatlik olema,» rääkis Riho Tänak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles