Heimtali kunstnik ja taluperenaine pälvis tänuauhinna

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Anu Raud mullu valminud gobelääni «Pühakoda» ees
Kunstnik Anu Raud mullu valminud gobelääni «Pühakoda» ees Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti rahvuskultuuri fond andis pühapäeval kolmele tuntud eestlasele elutöö eest tänuauhinna. Ühe neist pälvis Heimtali Kääriku talu perenaine, tekstiilikunstnik Anu Raud.

Ehkki pühapäeval kätte antud 3500 euro suurune preemia on tunnustus elutöö eest, ei tähenda see sugugi, et tuleva aasta mais 70. sünnipäeva tähistava Anu Raua elutöö tehtud oleks.

Ta jätkab õppejõuna, teeb iga päev talutöid, hoolitseb nüüdseks Eesti Rahva Muuseumile kingitud Heimtali muuseumi eest ja koob kodus vaipu. Praegu on tal pooleli kaks vaipa ning elu suurima näituse ettevalmistamine.

Suur näitus ootab ees

Järgmise aasta 20. veebruaril avatakse Tallinnas Vabaduse väljaku äärses kunstihoones näitus, mis hõlmab kogu suure maja. Ligi sajast vaibast, mille Anu Raud on elu jooksul kudunud ja millest osa on Eestist kaugel, kogutakse sinna kokku peaaegu 50.

«Paljusid neist pole ma pikka aega isegi näinud,» tunnistas autor. Kohale peaks jõudma ka kümmekond aastat tagasi ühinenud rahvaste organisatsioonile kingitud «Emapuu» Kihnu seelikutega ning eelmisel ja sel aastal kootud väga suured vaibad, mis praegu on Pärnus Eesti tekstiilikunstnike aastanäitusel.

Lisaks oma töödele kavatseb kunstnik viia pealinna Heimtali muuseumi kogudesse kuuluvaid tekstiilitöid. See 1996. aastal uuesti avatud muuseum on suur osa Anu Raua elutööst. «Mina pean üheks oma elutööks seda, et Eesti Rahva Muuseum tuli Viljandimaale,» lausus ta.

Muuseum ja tudengid

2010. aasta mais kinkis Raud Heimtali muuseumi hooned ja vara Eesti Rahva Muuseumile, kes seal nüüd edasi tegutseb. Kogude eest hoolitseb Anu Raud aga jõudumööda edasi.

Kõige selle kõrval jätkab professor Raud tudengite koolitamist. Tema kodutalu on õppebaas paljudele Viljandi kultuuriakadeemia, Eesti kunstiakadeemia ja Tartu kõrgema kunstikooli õpilastele. Tudengid aitavad tal ka suure näituse tarbeks valmivaid vaipu lõpetada.

Kui mahukas näitus Tallinnas läbi saab ja vaibad omanikele tagasi saadetakse, näeb Anu Raua kaht värskeimat teost Viljandis. «Need on tõesti suured vaibad,» kirjeldas ta töid ning soovitas Viljandimaa inimestel neid praegu Pärnusse vaatama minna.

Eesti rahvuskultuuri fondi elutöö preemia said Anu Raua kõrval tšellomängija ja pedagoog Laine Leichter ning filmimees Arvo Kruusement.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles