Pealinna eelarve on pool tuhat miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar lubab igale pealinna lasteaiale uue mänguväljaku. Pildil on Pallasti tänaval asuva lasteaia õuenurk.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar lubab igale pealinna lasteaiale uue mänguväljaku. Pildil on Pallasti tänaval asuva lasteaia õuenurk. Foto: Priit Simson

Tallinna linnavalitsus esitas eile linnavolikogule 2013. aasta linnaeelarve eelnõu, mille järgi on eelarve üldmaht 486,5 miljonit eurot.

Investeeringuprojektide kogumaht kasvab 63,7 miljonilt 67,9 miljonile eurole ehk rohkem kui seitsme protsendi võrra, teatas linnavalitsus.

Eelarve eelnõu kohaselt on järgmise aasta prioriteedid lapsed, sport ja tallinlastele tasuta ühistranspordi tagamine.

Linna finantsdirektor Kat­rin Kendra ütles BNS-ile, et linna järgmise aasta tegevuskuludeks on planeeritud 408,8 miljonit eurot ja eelarve tulude mahuks 441,1 miljonit eurot.

Kendra sõnul on linnal järgmisel aastal plaanis võtta investeeringute tegemiseks 25 miljonit eurot laenu, järgmise aasta lõpuks on prognoositav võlakoormus 55 protsenti.

Linnapea Edgar Savisaare jutu järgi kasvavad kõige rohkem ehk üle kahe korra investeeringud lasteaedadesse. «Muu hulgas algatatakse programm «Iga lasteaed saab uue mänguväljaku», mille raames ehitatakse kõigile lasteaedadele uued, nende endi valitud stiilis ja vormis mänguväljakud,» rääkis ta.

Savisaar lisas, et plaanis on täielikult renoveerida Kihnu tänava lasteaed ja linnaeelarve eelnõus on arvestatud ka lasteaiatöötajate palgaraha kasvuga.

Spordivaldkonnas alustatakse linnapea sõnul Tondiraba jäähalli ehitamist, valmimas on Pirita keskuse tervise­spordihoone, kus on loodud tingimused ja võimalused tervise-, harrastus- ja võistlusspordiga tegelemiseks, ning Haaberstisse rajatakse multifunktsionaalne teisaldatav pneumohall.

Teede ja tänavate renoveerimiseks kulub järgmisel aastal 31,5 miljonit eurot. Järgmiseks sügiseks valmib Tallinna viimaste aastate suurim tee-ehitusobjekt, Ülemiste liiklussõlm. Lisaks on olulisel kohal kvartalisiseste teede korrastamine. Suuremahulised tööd on plaanis Mustamäel, Lasnamäel Seli asumis ning Nõmme tee ja Vindi tänava vahelisel alal. Valmib Männiku tee kuni linna piirini ning kavas on tööd Soo, Telliskivi ja Tehnika tänaval.

«Järgmise aasta eelarve eelnõu koostamisel tuli arvestada ka tasuta ühistranspordile üleminekust tingitult saamata jääva piletituluga,» märkis Savisaar. Tasuta ühistranspordile kulub linnal 12 miljonit eurot. Saamata jääv piletitulu moodustab 2,5 protsenti linnaeelarvest.

Lisaks on linnavalitsuse teatel järgmise aasta jooksul kavas suurendada linnaasutuste palgaraha 4—15 protsendi võrra, seda valdavalt esimese poolaasta jooksul.

Tallinna tänavuse teise lisaeelarve vastuvõtmisel suurenes eelarve sissetulekute ja väljaminekute maht 2,62 miljoni euro võrra, mille tulemusena kujunes eelarve täpsustatud mahuks 485,86 miljonit eurot. Seega jääb järgmise aasta eelarve eelnõu kohaselt tänavuaastasega võrreldes samale tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles