Puudutab ja annab lootust

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sõnad on liigsed: Jeanne Moreau ja Patrick Pineau.
Kui sõnad on liigsed: Jeanne Moreau ja Patrick Pineau. Foto: arhiiv

Olen tänulik Leila Säälikule, kes õhutas mind mugavusest võitu saama ja minema elus esimest korda Männimäe salongkinno.

Pärast seda, kui näitlejanna oli läinud suvel mänginud Ilmar Raagi Saaremaal vändatud filmis «Kertu» ja kogunud sellest tööst hulga häid emotsioone, soovis ta iseenesestmõistetavalt ära vaadata ka sama režissööri palju jutuainet põhjustanud «Eestlanna Pariisis».

Raag oli Leila Säälikule jutustanud oma hiljutisest koostööst maailmaklassi filmidiiva Jeanne Moreau’ga. «Ilmar armastab teha väga palju duubleid. Moreau nõustus ainult ühe või kahe võttega ja sellega piirdutigi, aga tulemus on suurepärane!» rääkis näitlejanna.

Kammerlik, pinget ja sügavaid tundeid täis film köitis tähelepanu algusest lõpuni. Millegipärast on arvustustes keskendutud kahele naispeategelasele.

Loomulikult on suurepärane, et seda mõõtu näitleja nagu Jeanne Moreau mängib eesti filmis ja teeb seda aastate kiuste nii säravalt ja nauditavalt. Samuti on hea, et Laine Mägi suudab olla talle võrdväärne ekraanipartner. Kõige õigem on öelda, et ta ei mängi selles filmis, vaid lihtsalt on.

Mõistmatuks jääb siiski, miks ei kõnelda Patrick Pineau’st, eelkõige naisvaatajaid lummavast oivalisest, väga mehelikust näitlejast, kes on tegelaskolmnurga võrdväärne liige.

Aastaid Ugala esinäitlejanna olnud Leila Säälik ütles, et mõistis selle filmi häid näitlejatöid vaadates taas, miks ta oma elukutset armastab.

«See oli aus, igasuguste trikkideta film. Lõpu üle võib vaielda, aga mulle meeldis, et autor kinkis naisele, kes oli oma lapsed raskustega üles kasvatanud ja tõelise elukaga elama pidanud, lõpuks õnne, mida too vääris.»

Maailm on praegu lahti ka eesti kunstiinimeste ees. Ilmar Raag on õppinud nii Pariisis kui Hollywoodis. Kui igaühe enesetäiendusretked ehk kunstiliseks tulemuseks ei akumuleeru, siis tema omad küll.

FILM

«Eestlanna Pariisis»

• Stsenarist ja režissöör Ilmar Raag

• Osades Jeanne Moreau, Laine Mägi, Patrick Pineau ja teised

• Linastub Männimäe salongkinos.

Allikas: osaühing Amrion

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles