Tulevased ehitajad hakkasid mõõtu võtma

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mõni aasta tagasi võistlesid «Jõulukellul» üksnes Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ehituserialade õpilased, siis nüüdseks on võistlus kasvanud üle-eestiliseks. Esiplaanil laob aiaposti Sillamäe kutsekooli õpilane Roman Ivanov.
Kui mõni aasta tagasi võistlesid «Jõulukellul» üksnes Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ehituserialade õpilased, siis nüüdseks on võistlus kasvanud üle-eestiliseks. Esiplaanil laob aiaposti Sillamäe kutsekooli õpilane Roman Ivanov. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ehitusmajas hakkas eile kuraditosina kooli noormeeste käte all kerkima kiviaed.

Viljandi kutsekeskkooli ehitusosakonna juhi Rein Kalda andmetel osaleb tänav Jüri Sammuli nimelisel müürseppade kutsevõistlusel «Jõulukellu» lisaks kohalikule kutsekoolile 12 kooli, kus õpetatakse ehituseriala.

Võistlustulle astusid eri kursuste õppurid, näiteks kohalikku kooli esindas üks esmakursuslane. Tänavu lasid kelludel välkuda vaid noormehed, neiusid jõuproovis ei olnud. Ühes meeskonnas töötas kaks võistlejat. «Las nad harjutavad ka meeskonnatööd,» põhjendas Kalda.

Kividest kellu

Eile töötasid poisid õhtuni ning täna lõunaks peab ehitis olema valmis. «Arvestasime nii, et tuleks kümme töötundi ja selle ajaga peaks ka valmis saama. Eks kvaliteet ole nagu on,» ütles Kalda.

Joonise järgi tuleb laduda kaks hallidest kividest 1.40 meetri kõrgust aiaposti ja nende vahele savitellistest müür kõrgusega 1.20 meetrit. Müüri külge pidid võistlejad kaunistuseks laduma kividest välja lõigatud kellu.

Müüri ülaserva tuleb karniis.

Ehitusosakonna juhataja hinnangul on see paras proovikivi, sest võistlejad peavad hakkama saama ilma tellinguteta. «Valmis peaks saama osakene kapitaalsest aiast,» lausus Kalda.

Varasematel aastatel on tema sõnul «Jõulukellul» laotud korstnapitsi ja tehtud tükikene välisseinast koos soojustuse ja tuuletõkkega.

Siim Kuningas, kes õpib Pärnu kutsehariduskeskuses kivi- ja betoonkonstruktsioonide ehituse kolmandal kursusel, tõdes, et ülesanne on üpris keeruline. «Pole varem seda tööd teinud,» nentis noormees, kes osaleb ka võistlusel esimest korda.

Kehtna majandus- ja tehnoloogiakooli kivi- ja betoonkonstruktsioonide ehituse eriala õppurite Taimo Avloi ja Madis Kivastiku käte all kerkis aiapost tunduvalt kiiremini kui teistel. Samuti paistsid nad silma omavahel klappiva koostööga.

«Võistlusel oleme esimest korda ja ülesanne on päris raske,» sõnas Madis Kivastik. «Seda kellu kuju on üsna ebameeldiv lõigata,» lisas Taimo Avloi.

Võistlejad said kasutada oma tööriistu ja -vahendeid. Korraldajate poolt olid töökohtadele komplekteeritud hüdroisolatsioon, kivid, kuivsegu ning ämber ja segunõu.

Hinnatakse etteantud mõõtmetest kinnipidamist, tööriistade ja -vahendite kasutamise oskust ning töökeskkonna ohutusnõuete tundmist ja jälgimist. Oma juhendajaga võistluse ajal konsulteerida ei tohi.

Viljandi ühendatud kutsekeskkool ootas Viljandi linna ja maakonna koolide õpilasi külla õppurite mõõduvõttu vaatama. Õppeasutuse avalike suhete juhi Piret Ausi sõnul uudistasid eile võistlust Holstre kooli lapsed, täna on ilmselt külla oodata Halliste, Kalmetu ja Lahmuse õpilasi.

Õpetaja mälestuseks

Kutsemeisterlikkuse võistlust korraldab Viljandi ühendatud kutsekeskkool koostöös elukestva õppe arendamise sihtasutusega Innove ning riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskusega, võistlust toetab Euroopa Liidu sotsiaalfond.

Jüri Sammul alustas kutsekoolis tööd õppemeistrina 1996. aastal ning jätkas hiljem osakonna juhina. Kutsevõistluse «Jõulukellu» käimalükkamises 2005. aastal oli Jüri Sammulil väga tähtis roll. Ta osales võistlusülesande koostamises, pidas läbirääkimisi Soome esindajatega, töötas välja võistlejate hindamise juhendi ning koolitas Viljandi kutsekeskkooli võistlejaid.

Tööst vabal ajal tegeles Jüri Sammul malega: ta oli mitmekordne Viljandi meister ja aastaid Viljandi maleseltsi juhatuse esimees. Jüri Sammul lahkus meie hulgast 10. juulil 2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles