Kollektiivid ootavad kultuurimaja pikisilmi

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja on enam kui poolteist aastat suletud olnud ning kogu selle aja on klubid ja ringid sinna tagasi igatsenud.
Kultuurimaja on enam kui poolteist aastat suletud olnud ning kogu selle aja on klubid ja ringid sinna tagasi igatsenud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kultuurimaja remonti mineku järel kooskäimiskohata jäänud klubid ja ühingud ootavad pingsalt aega, mil nad saavad tuttavate seinte vahele naasta.

Munitsipaalasutuse Viljandi Kultuurimaja ajutine juhataja Karita Tilk ütles, et enam kui paarkümmend klubi ja ühingut, kes kultuurimajas tegutsesid, on leidnud endale asendusruumid, kuid mõni neist on ka tegevuse lõpetanud.

«Sobilikke pindu on vähe ja rendihinnad kõrged,» kirjeldas Tilk kollektiivide keerulist olukorda.

On ka paar klubi ja ühingut, kes tegutsevad Männimäe tee 26 hoones, kus kultuurimaja praegu paikneb. Rohkem kollektiive sinna majja ei mahu.

Ollakse ootel

Üks Männimäe teele kolinud klubi on eakatele mõeldud Ajaratas. Selle eestvedaja Sirje Fedjuk rääkis, et kui varem käis kord kuus korraldatavatel õhtutel 120—130 inimest, siis nüüd on tulijaid 70—80.

«Olen mõne inimese käest küsinud, miks nad enam õhtutel ei käi,» lausus ta. «Põhjusi on erinevaid, aga üks peamisi on kaugus kesklinnast.»

Fedjuk avaldas lootust, et kui kultuurimaja on valmis saanud, hakkab Ajaratta koosviibimistel käijate hulk taas kasvama. Eakad igatsevad tema sõnul kultuurimaja väga.

Rendipinnale kolis teiste seas näiteks Viljandimaa rahvakunstiühing. Selle juht Leida Mägi ütles, et leidis tegevuse jätkamiseks koha veetornis-elamus.

«Loodan, et olen siin vaid ajutiselt,» lausus Mägi ja lisas: «Eks ta pisut raske muidugi ole.»

Ühtki etteheidet tal kellelegi siiski ei ole. Mittetulundusühingul on rahastajad, kes aitavad üüriraha maksta.

Kultuurimaja valmimist ootab Leida Mägi juba ainuüksi seetõttu, et siis saaksid taidlusklubid taas ühe katuse alla. «Omaette nokitsemine ei lähe mitte, vaja on teiste inimestega suhelda,» lausus ta.

Rahvatantsuansambli Viljandi naisrühma juhendaja Tiia Kadalipp rääkis, et leidis asendusruumi huvikoolis, kus ta töötab. Koos käiakse aga vaid üks kord nädalas. Ka tema kinnitas, et ootab väga kultuurimaja valmimist, sest selle saal sobib rahvatantsijatele lausa ideaalselt.

Maja tuleb vägev

Viljandi linnapea Loit Kivistik ütles, et kultuurimaja projekti välja töötades peeti silmas just klubide ja ühingute vajadusi. «Linn tahab taidluskollektiividele anda väärikad ja ajakohastatud tingimused,» sõnas ta.

Ühtlasi lükkas linnapea ümber kuulujutu, et uuendatud majas pole enam kunstigaleriile kohta. Varem näidati kohalike kunstnike töid kohvikusaalis.

«Kohvikusaal tehakse küll ümber, aga see ei tähenda, et galeriile enam kohta poleks. Otse vastupidi,» lausus Kivistik. «Olen Viljandi kunstnike pärast isegi südant valutanud, sest nende tööd pole nähtaval. Kindlasti tahame neid rohkem presenteerida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles