Suure hooldekodu raha võib jaguda mitme hoone vahel

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu tühjaks jäänud ja Viljandi linnale antud Viiratsi lastekodu ruumidesse võib lähematel aastatel tulla 35-kohaline hooldekodu.
Tänavu tühjaks jäänud ja Viljandi linnale antud Viiratsi lastekodu ruumidesse võib lähematel aastatel tulla 35-kohaline hooldekodu. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi otsus loobuda suure eakate hooldekodu rajamisest jätab õhku 41 miljonit krooni eurotoetust ja seda on kavas kasutada koguni viie hoone ehitamiseks.


Enam kui pool nimetatud summast jääb linnajuhtide praeguse kava järgi siiski eakatele, kes saaksid selle eest 60-kohalise hooldekodu ja päevakeskuse.



Raha peaks jätkuma ka staadioni olmeruumide ja tennisemaja asemele tervisespordihoone ehitamiseks ning Midrimaa lasteaia remontimiseks.



Veel aasta algul räägiti võimalusest, et Viljandi rajab koos kolme naabervallaga Männimäele ligi kahesaja kohaga hooldekodu, ent praeguseks on selge, et ehituseks pole raha ega otsest tarvidust.



Suvel andis riik Viljandile Viiratsis asuva lastekoduhoone, millest lapsed välja kolisid. Nüüd on linnajuhtidel tekkinud idee rajada sinna hooldekodu.



«Kui praegune maja korda teha, saaksime hakkama ehk miljoni krooniga,» selgitas linnapea Kalle Jents. Kui ehitada juurde veel üks majaosa ning lisada lift, võiks ettevõtmine minna maksma kümmekond miljonit krooni.



Praegusesse hoonesse mahuks 35 hooldatavat, juurdeehitises oleks koht veel 25-le.



Kellega koos Viljandi ehitamise ette võtab, pole veel selge. Läbirääkimisi peetakse Saarepeedi ja Viiratsi vallaga, kuid kokkulepeteni pole jõutud.



Linna võiks aga hooldekodu asemel tulla päevakeskus ja selleks soovitakse 15 miljoni krooni eest korda teha Hariduse tänaval Valuoja kooli taga asuv kahekorruseline hoone.



Praegu on selles 900 ruutmeetri suuruse pinnaga majas sotsiaalkorterid, millest mõni on ammu nii kehvas seisus, et sinna inimesi elama panna ei saa.



Päevakeskusesse kavandatavate teenuste hulk tähendaks Jentsi sõnul seda, et paljud vanurid saaksid kauem iseseisvalt oma kodus hakkama ega vajakski hooldekodu kohta.



Sellest, millal kõik nimetatud ehitised võiksid valmida, ei saa linnajuhid aga rääkida. Esmalt seisab ees vähemalt pool aastat kestev dokumentide täitmine ja kinnitamine, sest tegemist on kõigile omavalitsustele jagatavate investeeringute toetusega. Kui linnavolikogu on heakskiidu andnud, peavad seda tegema veel maavalitsus, kõik teised Viljandimaa omavalitsused ja lõpuks siseministeerium.



«Seda me ei karda, et rahast ilma jääme,» kinnitas Viljandi abilinnapea Rein Triisa. «Raha on linnale ikkagi ette nähtud, aga tee selle kasutamiseks on igavesti pikk ja sugugi mitte lihtne.»


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles