Raamatukogudes lükatakse käima tasuta e-teenuste õpe

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sten Mahov

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium käivitab koolitusprojekti, mille eesmärk on avalike raamatukogude kaudu tutvustada inimestele riiklikke e-teenuseid ja õpetada vajalikke arvutioskusi.

«Mul on hea meel, et inimestel tekib võimalus õppida e-teenuste kasutamist kodulähedastes raamatukogudes. Eesti on edukas e-riik ainult siis, kui inimesed oskavad päriselt kasutada digitaalseid teenuseid, alustades näiteks sellest, kuidas kasutada ID-kaarti, Mobiil-ID-d ning eesti.ee teenuseid,» kõneles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Avalikest raamatukogudest on võimalik kujundada infoühiskonna arendamise tugivõrgustik. Raamatukogudesse üle Eesti on juba loodud ligi 3000 arvutitöökohta, mida kogukonna liikmed regulaarselt kasutavad. Raamatukogudele on pandud seadusega kohustus abistada inimesi riigi- ja omavalitsusasutuste veebilehtedele juurdepääsu saamises.

Nagu kõneles minister Palo, eeldavad juba lähemas tulevikus ligemale 90 protsenti ametitest digitaalseid oskusi, mistõttu on tööealiste inimeste koolitamine selles suunas hädavajalik.

Eelmisel aastal oli tööealisi, kes arvutit ja internetti ei kasutanud, üle 70 000. Kohalike e-kogukondade arendamisse on vaja kaasata rohkem inimesi, kes oskaksid arvutite ja infoühiskonna teemal abistada ja koolitada teisi kogukonna liikmeid.

Selleks pakutakse majandusministeeriumi koolitusprojekti abil tuhandele raamatukogutöötajale ja kogukonna eestvedajale juhendajakoolitust. Teine koolituse sihtrühm on 5000 üle 50-aastast arvuti- ja interneti mittekasutajat, kes vajavad baasoskuste koolitust, et kasutada e-riigi eeliseid ning muuta oma igapäevast asjaajamist e-teenuste abil mugavamaks. Lisaks üldistele arvuti ja interneti kasutamist puudutavatele teemadele pööratakse tähelepanu ka ID-kaardi ja Mobiil-ID kasutamisele, www.eesti.ee portaali kasutusvõimalustele kui ka küberruumi riskidele ning nende vältimisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles