Repliik: Uus vaade

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig / Sakala

Juhtusin suurema lume sulamise järel üle pika aja läbi Arkaadia aia jalutama. Tegin seda esimest korda pärast Rubiini hoone lammutamist: lihtsalt polnud sinna talvel asja.

Suur oli mu üllatus, kui märkasin aiast Lossi tänavale avanevat vaadet. Ilus! Mis sest, et puud pole veel lehes ja Rubiini plats on peenemast lammutusprahist puhastamata — tervikpilt oli ikkagi suurepärane.

Seni vana kinohoone ja kuurijupatsi vahele pressitud kummalise sisuga aed sai keskväljaku suunas avanedes justkui olemasolu õigustuse. See ei ole enam nurgatagune umbtänav.

Kui varem olin pooldanud vana kino asemele mõne moodsa, kuid ligikaudu samades mõõtmetes hoone rajamist, et moodustuks majadest ümbritsetud klassikaline plats, siis praegu kaldun arvama, et vana asemele ei maksa ehitada midagi. Pigem saaks sinna kujundada platsi, kuhu püstitada vajaduse korral ajutine vabaõhulava, et korraldada väikseid, vanalinna sobivaid kontserte.

Loomulikult vajab ka keskväljak ise põhjalikku uuendamist ning seni üsna nutusena mõjunud Arkaadia aiaga võiks see moodustada päris kena terviku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles