Suur võrdlusgalerii. Lohista hiirt ja vaata, kuidas Viljandi on muutunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi
Viljandi Foto: montaaž

Jälgides kella seierite ühtlast liikumist sihverplaadil, on raske väita, et aeg pole kindel suurus. Siin ta on: kõigile täpselt ühepikkune ja ühtviisi halastamatu. Füüsikaliselt ja füüsiliselt pole millegi üle vaielda. Aga...

... hoopis omaette lugu on, kui avada vana fotokarp. Ühtäkki on aeg suhteline mõiste, mille tähendus sõltub suuresti sellest, kes parasjagu hindab ning kas ta vaatab elus ette- või tahapoole. Lasteaialapsele on 25 aastat lihtsalt üks hoomamatu numbrite ja sõnade mäng. Nooruk oskab veerandsadat aastat ehk enam-vähem ette kujutada, kuid ei viitsi sellega enamasti pead vaevata. Elukogenud inimesed seevastu heidavad nostalgiliselt pilgu üle õla ja ohkavad: küll see aeg on ikka kiiresti läinud!

Sama kehtib linnade kohta. 700 aasta vanuses hansalinnas viimasel 25 aastal asetleidnud muutused ei pruugi pikas vaates olla teab mis murrangulised. Ometi on need kaasaegsetele kõige olulisemad mõeldavaist. Ükskõik, kui palju me ka ei tähtsustaks hingelisi väärtusi, asisele elukeskkonnale jääb meie enesetunde kujunemises suur roll. See, milline näeb linn meie ümber välja, määrab vahel ehk rohkemgi, kui aimata oskame.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles