Tänane päev kuulub toidule

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16. oktoober on ülemaailne toidupäev.
16. oktoober on ülemaailne toidupäev. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

16. oktoobril tähistatakse üle maailma toidupäeva, mille lõi juba 1979. aastal ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon.

Nagu annavad teada Eesti toidupank ja Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskus, on seekordse toidupäeva teema seotud kliimamuutusega ja kannab pealkirja «Kliima muutub. Toit ja põllumajandus peavad samuti muutuma».

Kliimamuutuse kontekstis on üks põletavamaid teemasid, millega inimkond silmitsi seisab, küsimus meie kindlustatusest toiduga nii praegu kui tulevikus. Paraku kannatavad kõige vaesemad inimesed maailmas esmajärjekorras muutunud temperatuuri- ja ilmastikutingimustest tingitud katastroofide tagajärgede all.

Toidupanga ja Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskuse andmeil raisatakse Euroopas keskmiselt ühe inimese kohta aastas 179 kilo toitu, Eestis on see näitaja 70 kilo.

Arengukoostöö ümarlaud teatas, et iga eestlane viskab aastas keskmiselt ära ligi 20 kilo toitu. Selle ühenduse andmeil visatakse aastas üle maailma ära 1,3 miljonit tonni toitu, samal ajal kui 800 miljonit inimest läheb igal õhtul näljasena magama.

«Eesti ei ole mingi erand, meil elab vaesuses ligi veerand elanikkonnast, mis tähendab, et on liiga palju lapsi, kes saavad sooja toitu ainult koolis,» lausus arengukoostöö ümarlaua juht Sigrid Solnik.

«Kolmandik maailmas kasvatatud või toodetud toidust läheb raisku juba tootmise käigus. Tegemist on moraalse probleemiga, kus ühed viskavad toidu prügisse, samal ajal kui teised nälgivad,» lisas Solnik.

Toidupank ja Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskus märkisid, et arvestades Eesti elanike heaolu suurenemist aasta-aastalt, aitab õigeaegne tähelepanu pööramine sellele teemale ennetada toidu raiskamise suurenemist. Nõuandeid toidu raiskamise vähendamiseks leiab teavituskampaania «Tarbi toitu targalt» kodulehelt: www.tarbitoitutargalt.ee.

Arengukoostöö ümarlaud soovitab lugeda lihtsaid nippe toidu raiskamise vähendamiseks. Loe «Terve ilma blogist» veebiaadressil www.terveilm.ee/leht/blogi/rahvusvaheline-toidupaev-2016.

Copy
Tagasi üles