Looduskaitsjad pärandavad noortele teadmisi

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa rahvuspark, Riisa õpperada
Soomaa rahvuspark, Riisa õpperada Foto: Priit Pullerits

Soomaa rahvuspargis algab homme kolmepäevane noorte looduskaitsjate kursus. Noortele antakse edasi loodus- ja keskkonnateadmisi ning tutvustatakse rahvuspargi pärandit. Samasugune koolitus on korraga viies Eesti rahvuspargis.

Soomaale kogunevad noored saavad kokku Vanaõue puhkekeskuses. Muu hulgas meisterdatakse Soomaa giidi Edu Kuilli juhendamisel pajupilli, kaardistatakse bioloog Meelis Suurkasega liiv-hundihammast Ruunaraipe luitel, putukauurija Urmas Tartese juhendamisel läbitakse põhjalik putukakoolitus, hundiuurija Marko Kübarsepp tutvustab välibioloogi tööd ja õpitakse kuulama öiseid hääli. Lisaks omandavad noored praktilisi teadmisi ja oskusi leivateost ning mesindusest.

Keskkonnaameti teatel tahetakse kursusega suurendada noorte keskkonna- ja loodusteadlikkust ning soodustada noorte looduskaitsjate võrgustiku koostööd Eestis ja välismaal.

„Kolme päeva jooksul võetakse ette õpperetki, mille käigus tutvutakse nii piirkonnale omaste kui ka kaitsealuste taime- ja loomaliikidega, tehakse looduskaitselisi töid ja loomingulisi tegevusi ning saadakse teadmisi kohalikust pärandkultuurist,“ lausus keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist Maris Sepp.

Keskkonnaameti korraldatav noore looduskaitsja kursus "Junior Ranger 2016" leiab aset 28.–30. juunini kõigis Eesti rahvusparkides. Noored kogunevad sel nädalal Lahemaa, Vilsandi, Matsalu, Karula ja Soomaa rahvuspargis. Kokku osaleb kursustel 100 rahvusparkides või nende lähedal elavat 13–17-aastast loodushuvilist noort, kes on välja valitud õpetajate soovituste ja motivatsioonikirjade järgi.

Eesti kuulub kaitsealade ühendusse Europarc, mis ühendab kaitsealasid 35 Euroopa riigis. Europarci föderatsioon korraldab 2002. aastast üleeuroopalisi noore looduskaitsja kursusi, Eestis on neid korraldatud viimased 12 aastat.

Kursuste läbiviimist ja Eesti õpilaste osalemist üleeuroopalises laagris toetavad keskkonnainvesteeringute keskus ning osaühingud MV Turvas ja Palmse Mehaanikakoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles