Juhtkiri. Keskne ülesanne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Postimees tõi eile Tartu abilinnapea Kajar Lemberi skandaalist ajendatuna välja seitse valla- ja linnajuhti, kes on viimase aasta jooksul kuriteokahtlustuse saanud. Loetelus polnud Kõpu kauaaegset vallavanemat Tõnu Kivilood, kellele esitati kahtlustus juba 2014. aasta algul, kuid kelle suhtes kohtuvaidlused kestavad seniajani. Niisiis on praegu Eestis vähemalt kaheksa omavalitsuse teenistuses olnud või olevat kõrget juhti, kelle pea kohal ripub korruptsioonikirves.

Väärib märkimist, et omavalitsused, kes on mõnda korruptsioonikahtlustusse segatud, on äärmiselt erinevad. Nende hulka kuuluvad Eesti kaks suuremat linna ja mitu pisivalda. Samuti tuleb nentida, et nüüd, mil pihtide vahele on võetud ka sotsiaaldemokraadist Lember, on neis lugudes esindatud kõik neli suuremat erakonda.

Küsimusele, millest see tuleneb, et omavalitsusjuhtidele järjest korruptsioonikahtlustusi esitatakse, võib pakkuda mitu seletust. Pessimistlikum vaatenurk ütleb, et kuritegelikku käitumist on linnade ja valdade juhtimisse juurde siginenud. Teine variant on, et korruptiivne käitumine suudetakse aasta-aastalt paremini päevavalgele tuua. Ent isegi kui see tõele vastab, pole ikkagi rõõmustamiseks ülemäära põhjust: järelikult on nii mõnigi kuritegu jäänud varasematel aastatel avastamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles