Maratonimehe mälestusjooks annab võimaluse Viljandit avastada

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18. juunil antakse Viljandis start 26. Jüri Lossmanni mälestusjooksule.
18. juunil antakse Viljandis start 26. Jüri Lossmanni mälestusjooksule. Foto: Marko Saarm / Sakala

18. juunil kell 20 antakse Viljandi vanalinnas raekoja juures 26. Jüri Lossmanni mälestusjooksu start. Võistlus sai eelmisel aastal uue hingamise.

Nagu mullugi joostakse Viljandi vanalinnas, Valuoja orus, lossimägedes ja järve ääres ning kavas on vaid üks distants, 6,5 kilomeetrit. Start antakse raekoja naabruses asuva vana veetorni juures laupäeval, 18. juunil kell 20. Osalema oodatakse nii jooksjaid kui kõndijaid.

Mullu tõi Jüri Lossmanni mälestusjooks Viljandi vanalinna kokku 150 osalejat. Tänavu loodavad korraldajad näha stardis ligi 300 jooksjat ning eeldused on selleks väga head, sest juba praegu on jooksule end registreerinud sadakond inimest.

Eelmisel aastal muudeti rada selliseks, et nii viljandlastel kui linna külalistel oleks hea näha toredaid Viljandi sportimispaiku. Kirsiks tordil on aga Trepimägi, millest osalejad peavad päris jooksu lõpus üles rühkima.

Jooksule saab registreeruda veebilehel http://lossmannijooks.weebly.com.

24 esimest aastat peeti Eesti kõige edukama maratonijooksja Jüri Lossmanni mälestusjooksu Viljandis juuli keskel ja siis joosti kolmel distantsil, millest pikim oli poolmaraton.

Jooksu vedas aastaid Viljandi vastupidavusaladeklubi Staier ning jooksu hing oli selle klubi eestvedaja, jooksutreener Ants Kuusik. Enne 25. jooksu otsustas Kuusik aga taanduda ning korralduse võttis üle klubi Jooksupartner. Peakorraldajana on ametis Kuusiku õpilane ja nüüd ise treeneriametit pidav Einar Kaigas.

Uus korraldaja võttis jooksuga ette suured muudatused nii võistlusraja kui aja osas.  Start on toodud kuu aega varasemaks ning erakordne on ka see, et stardiaeg on laupäeval kell 20. Lisaks on kavas tund aega varem algav lastejooks.

«Mõte oli teha paraja pikkusega jooks ja kepikõnd, mis oleks vastuvõetav paljudele. Juunis on õhtud pikalt valged ja sellest ka hiline stardiaeg,» rääkis Einar Kaigas.

Jüri Lossmann on Viljandimaalt Kõo vallast pärit jooksja, kes esindas Eestit kahtedel olümpiamängudel maratonijooksus. 1920. aastal Antverpenis tuli ta hõbemedalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles