Muutub autojuhtide täiendus- ja kordusõpe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Majandusminister Kristen Michal saatis kooskõlastusringile eelnõu, millega soovitakse muuta mootorsõidukijuhi ettevalmistamise tingimusi ja korda.

Eelnõu lihtsustab kaitseväelastele juhtimisõiguse koolitust. Teised muudatused puudutavad juhtimisõiguse koolitusi ning esmase juhiloaga joobes juhtide suunamist erialaspetsialisti-psühholoogi vestlusele, et tulevikus ära hoida joobes juhtimist.

Ühe muudatusena laiendatakse koolituste võimalusi juhiloaga juhtidele. Näiteks olukorras, kui juhtimisõigus on ära võetud ning on vaja minna taas sõidueksamile, pole võimalust saada autokoolist enne eksamit täiendavat praktikat. Muudatuse tulemusena saab autokool anda sõidutunde ka sellistele inimestele, kes ei tee esmast juhiluba. Niisugusel juhul tehakse personaalne koolituskava, mis võimaldab keskenduda ainult vajalikule osale.

Lisaks leevendatakse määruses kaitseväelaste C- ja D-kategooria mootorsõidukijuhi koolitusel osalemist. Seda juhul, kui veoki või bussi juhtimise õigust taotletakse kaitseväeteenistuse ajal, mitte tavaliikluses osalemiseks.

Näiteks on võimalik kaitseväelastel õppida autokoolis korraga B-, C- ja D-kategooria juhiloa saamiseks. Varem pidanuks kaitseväelasel näiteks C-kategooria koolitusele minemiseks olema B-kategooria juhiluba vähemalt üks aasta. Muudatuse tulemusena on kaitseväelastel võimalik koolitusele minna varem.

Tavaliikluses näiteks C-kategooria sõiduki juhtimiseks ja maanteeameti piiranguta juhiloa saamiseks peab juht olema 21 aastat vana ning tal peab olema B-kategooria juhiluba olnud vähemalt üks aasta. Seni on ajateenijatele kehtinud sama põhimõte, muudatusega laieneb see elukutselistele kaitseväelastele.

Eelnõuga täpsustatakse ka, kes teeb järelkoolitust esmase juhiloaga alkoholijoobes sõitnud juhtidele. Edaspidi saaks alkoholijoobes juhtimise eest karistatud esmase juhiloa omanik abi ainult erialaspetsialistilt-psühholoogilt.

Kehtiva määruse sõnastuse järgi oleks koolituse andmise võimalus olnud ka autokoolidel, kus ei pruugi olla psühholoogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles