Politsei on tänavu tabanud sadakond narkojoobes autojuhti

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tänavu on politsei liiklusest kõrvaldanud 102 narkojoobes roolikeerajat. Rõhuv osa joobeseisundis ohtlikest liiklejatest on tarvitanud kas kanepit või amfetamiini. 

Lõuna prefektuuri patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juht Alvar Pähkel sõnas, et enamasti tabatakse narkojoobes juhte nendes piirkondades, kus levib ka rohkem narkootilist ainet.

Alvar Pähkel
Alvar Pähkel Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kandes narkojoobes autojuhtide tabamiskohad kaardile, tähendaks see nii tänavuste kui mulluste andmete põhjal Tallinna kõrval näiteks ka Ida-Virumaa ja Tartu eristumist teistest piirkondadest. Samas ei ole me naiivsed, arvates, et väiksemates keskustes narkojoobes juhte ei liigu. Sealgi teeme järjepidevalt pistelisi kontrolle,» kinnitas Pähkel.

Argise liiklusjärelevalve ja lauskontrollide kõrval on politsei teravdatud pilk ka erinevatel üritustel Valjalast Viljandi ja Vastseliinani välja – kohtadel, kuhu lähemad ja kaugemad pidulised autodega saabuvad. «Töömeetod on sarnane alkoholijoobes juhtide tuvastamisega, kui juhi sõidustiil on kahtlane või äratab kogenud korrakaitsja tähelepanu mõni muu joobele viitav asjaolu. Kahtluse korral, et inimene on keelatud aineid tarvitanud, kontrollib politseinik juhti indikaatorvahendiga. Kui esinevad tarvitamise tunnused, selgitab ekspertiisi- või tervishoiuasutus võimaliku joobe täpselt,» kirjeldas Pähkel.

Ekspertiisidest nähtub, et sagedamini on narkojoobes juhid tarvitanud kanepit ja amfetamiini, kuid selles nimekirjas on ka teisi narkootilisi aineid, näiteks fentanüül, kokaiin, marihuaana, GHB ja teised.

«Sõltumata sellest, millest täpselt narkojoove tekkis, on nende autojuhtide seas nii edukaid ettevõtjaid kui ka elu hammasrataste vahele jäänuid,» selgitas Alvar Pähkel.

Pähkel rõhutab, et narkojoobes autojuhtidesse suhtub politsei nulltolerantsiga nagu ka teistesse ohtlikesse liiklusrikkujatesse. Neil, kes märkavad liikluses autojuhti, kes võib olla alkoholi- või narkojoobes, palutakse sellest teada anda hädaabinumbril 112.

Alkoholi- või narkojoobe seisundis mootorsõiduki juhtimine toob kaasa kriminaalkaristuse rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles