Avariiohvreid jääb tänavugi vähemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu on vähenenud raskete liiklusõnnetuste ja neis vigastada saanute arv.
Tänavu on vähenenud raskete liiklusõnnetuste ja neis vigastada saanute arv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kui mullu liikluses hukkunud sada inimest oli viimase poole sajandi parim näitaja, siis tänavu oli liiklusstatistika järgi neid, kes jätsid avariides elu, veel vähem.

Muidugi tähendab iga hukkunu leina, aga kui uurida aastatetagust musta kroonikat, tundub olukord liikluses olevat praegu märksa parem.

Maanteeameti esialgsete andmete järgi oli teisipäevaks Eesti eri paigus liiklusõnnetustes elu kaotanud 78 inimest ehk mullusest kogu aasta näitajast 22 võrra vähem. Vähenenud on ka raskete liiklusõnnetuste ja neis vigastada saanute arv.

Politsei ja piirivalveameti korrakaitsepolitsei osakonna komissar Riho Tänak on varem öelnud, et liiklusõnnetuste ja kannatanute arvu vähenemise üks põhjus on järelevalve eest vastutavate ametkondade, politsei ja maanteeameti töö. Maanteeamet on tema sõnul oma panuse andnud kampaaniate, teavituse ja koolitustega ning politsei järelevalve plaanimise ja tugevdamisega.

«Võib öelda, et oleme pööranud viimased viis aastat põhitähelepanu joobes juhtidele, lubatud kiiruse ületajatele, lubadeta juhtidele ja kergliiklusele,» lausus Tänak. «Viimased viis aastat on politsei patrullid välja pannud analüüsipõhiselt: lähtudes sellest, mis ajal ja kohas liiklusõnnetused on juhtunud.»

Positiivseks pidas ta ka kevadel üles pandud kiiruskaamerate mõju.

Mullu hukkus liiklusõnnetustes terve aasta jooksul sada inimest. See on enam kui poole sajandi jooksul kõige väiksem arv. 2008. aastal sai Eestis liiklusõnnetustes surma 132 inimest. Viimaste aastakümnete ohvritevaeseim kuu oli mullune juuni, mil liikluses hukkunuid oli kõigest kaks.

Eesti rahvuslik liiklusohutuse programm aastani 2015 on seadnud eesmärgiks hoida aasta jooksul liiklusõnnetustes hukkunute arv saja piires.

Euroopa Liidus vähenes liikluses surmasaanute arv aastatel 2001—2009 keskmiselt 36 protsenti. Langus hõlmas kõiki riike peale Rumeenia ja Malta. Eestis on liiklusõnnetustes hukkumine sel ajavahemikul vähenenud 50 protsenti.

«Helsingin Sanomate» järgi seadis Euroopa Komisjon eesmärgiks vähendada järgmise kümne aasta jooksul liikluses hukkunute arvu poole võrra. Selleks karmistatakse turvanõudeid ning parandatakse väljaõpet ja järelevalvet.

AJALUGU

Liikluses hukkunute arv tõusis Eestis üle saja 1947. aastal.
• Sellest ajast peale on kõnealune kurb arv püsinud üle saja igal aastal.
• Viimase poole sajandi kõige traagilisem aasta oli 1991, kui Eestis hukkus liiklusõnnetustes 491 inimest.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles