Draamat ja traagikat

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Matyszak ja Joanne Berry, «Roomlaste elulood»
Philip Matyszak ja Joanne Berry, «Roomlaste elulood» Foto: Repro

Paari tuhande aasta eest põrmuks pudenenud Rooma impeeriumi ajalugu saab mõõta samuti umbes kahe tuhande aastaga. See oli üks eriline impeerium, hämmastav oma geograafilise ja kultuurilise ulatuse poolest, ning sellest säilinud tohutu pärand lummab oma mitmepalgelisuses.


Hõlmates kõiki ühiskonnaklasse ning kasutades uusimaid arheoloogilisi avastusi ja äsja leitud antiiktekste, on «Roomlaste elulood» hiilgav raamat sellest üüratust riigist.



Isikustamine on alati mõjuv olnud ning inimnäoline ajalugu on märksa kõnekam kui akadeemiliselt edastatud sõdade ja vallutuste otsatu kroonika. Tillukestest kildudest moodustub vähehaaval ikka tervik. Draamat ja traagikat õhkub nii keisrite kui orjade, luuletajate kui tööliste saatustest.



Poliitilise karjääri ihalejad alustasid oma tähelendu altkäemaksudeks tehtud suurte võlgadega, mida nad hiljem võimule saades halastamatult tagasi koorisid. Nii talitas näiteks iidsest suguvõsast pärit Catilina, kes jõudis rikkasse provintsi vaese mehena ja lahkus vaeseks tehtud provintsist väga rikka mehena.



Poliitika oli üldse korrumpeerunud ja avalikult vägivaldne. Miks see ei üllata?



Autorite delikaatne ja faktitruu suhtumine teemasse ei välista teosele kui tervikule ainult kasuks tulevat peent huumorit. Nii muhelevad nad sõbralikult rohkem kui kord Rooma rikkaliku kujutlusvõimega nimesüsteemi üle, mille järgi pandi kolmele tütrele sageli nimesid nagu Iunia Esimene, Iunia Teine ja Iunia Kolmas.



Nagu autorid tõdevad, näib antiikmaailm sarnanevat tänapäevaga. Laias laastus on inimesed samade dilemmade ees ja võitlevad samalaadsete probleemidega. Muidugi oli tolles ajas ka palju meile võõrast ja mõistetamatut.



Rikkalikult illustreeritud raamatu lugude keskmest leiame inimesi imperaatoritest lihtsõduriteni, kõrvuti kõnemees Cicero ja õpetlase Pliniusega kohtame tsentuuriot ja lihtsa krohvija naist, naisgladiaator Amazoniat ja teismelist luuletajat Sulpicit.



Mahukaim eestikeelne Rooma kirjanduse tutvustus «Rooma kirjanduse antoloogia» on eelmainitud raamatule suurepärane paariline. Nii mõnegi antoloogias esindatu kohta leiab põhjalikuma käsitluse «Roomlaste elulugudest».


Antoloogia tutvustab Roomat arhailisest ajajärgust kuni impeeriumi languse ja varakristlike autoriteni. Igale teosele on lisatud kommentaarid, et anda aimu Rooma kirjanduse traditsioonide järjepidevusest ja muutustest eri ajastuil.



Tõeliselt väärt kraam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles