Lahendus on kaos

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Tuleb tunnistada, et «Kuldne tempel» on üks viimase aja häirivamaid maakeelde ümber pandud raamatuid. Selles reaalsetel sündmustel põhinevas teoses põimuvad tervikuks Kyôtos asuva Kinkakuji templi mahapõletamine, peategelaste sajanditevanuse religiooni ja harmoonia toel arenenud, kuid ilmsesse nihkesse keerdunud maailmataju ning kirjanik Yukio Mishima enda kummaline elu, mille ta lõpetas rituaalse enesetapu seppuku’ga.


Enam kui poole tuhande aasta vanune zen-budistlik Kuldne tempel kui pimeda ajastu särav sümbol vallutab sinna teenima asunud noore kogeleva munga meele ja tajud. Vahel avab ta end siiralt, vahel manipuleerib alatult. Enesevabastuseks jääb üle ainult häving.



See pole arengu-, vaid pigem tähelepanuväärne taandarengu romaan, mis võib vallutada meeled üsna samamoodi nagu tempel raamatu peategelase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles