Tubli spordiaasta ja seni täitumata jäänud unistus

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Peeter Kümmel / Sakala

AASTA algul luges «Sakala» üles trobikonna ettevõtmisi ja ehitusi, mis aasta lõpuks eeldatavasti teoks saavad. Praegu on õige aeg üle vaadata, kuidas läks.


Polnud vaja olla selgeltnägija, et öelda: aasta esimene pool kulgeb vähemalt sama karmides majandustingimustes, kui valitsesid eelmise lõpul. Ja nagu arvata võis, jätkusid koondamised ning töötute arv aina kasvas. Kui jaanuari algul oli Viljandimaal 1226 töötut, siis märtsi lõpuks oli neid 2128 ja detsembri keskel juba 2944.



Omaette märk selle tendentsi puhul oli, et paljude teiste hulgas sai koondamisteate tööturuameti Viljandimaa osakonna juhataja Peep Raju. Nimelt likvideeriti 1. maist see asutus ja samu ülesandeid hakkas täitma töötukassa.



Kevadel olid sunnitud töötajaid koondama ka näiteks mööblitootja Viljandi Lexel ja tekstiilifirma Toom Tekstiil Nonwovens.



MÄRTSIS LUBATI Viljandi südalinnas avada ööklubi City. Nagu me teame, jõuti selleni alles nädalapäevad tagasi. Aga parem hilja kui mitte kunagi. Eks peagi selgu, milliseks klubi kujuneb ja kas tegemist on uue kvaliteediga siinsel meelelahutusturul või läheb kõik nii nagu harilikult.



Mai esimeseks nädalaks eeldasime Viljandile uhket spordipidu ja nii ka läks. 80. suurjooksu ümber Viljandi järve lõpetas üle 2717 jooksja, mis oli uus rekord. Võidu võttis seekord Vjatšeslav Košelev.



Kaks päeva hiljem vallutasid Viljandi ligi 2000 ratturit, kes osalesid Mulgi rattamaratonil. Ka sellest üritusest osavõtu tuhinat polnud majanduslangus kahandanud ning sõitjaid oli kõigi distantside peale 20 võrra rohkem kui aasta eest. Jõukatsumise võitis Eesti kuulsaim rattur Jaan Kirsipuu.



SPORTLASTEL oli tänavu hulk muidki kordaminekuid. Eelkõige rõõmustas neid see, et paranesid treenimisvõimalused.



9. mail avati Viljandi järve ääres 9 miljonit krooni maksma läinud Eesti moodsaim elling. See leidis äramärkimist ka aasta parimate puitehitiste valimisel.



16. juunil, veidi rohkem kui kaks nädalat plaanitust hiljem, avas sportlastele väravad poolteist aastat remondiks suletud olnud Viljandi ainus täismõõtmetega staadion. Põhjalik renoveerimine läks maksma 23,6 miljonit krooni.



Oktoobris valmis erakapitali eest ehitatud tennisehall ja novembri lõpul avati Holstre-Polli tervisekeskuse uus peamaja.



Mööda panime aga lootusega, et miljoneid nõudvate spordirajatiste kõrval lõpetatakse ka ümber järve kulgeva terviseraja aastaid kestnud ehitus.



Arvasime, et see tehakse, nui neljaks, enne valimisi ära. Küllap oli aga linnavalitsus kindel, et võim jääb niikuinii tema kätte — igal juhul rada valmis ei saanud. Nüüd on jälle neli aastat aega atra seada.



SUUREMAID ehitusi oli Viljandis majandussurutisest hoolimata mitu ja needki said kas õigel ajal või pisukese hilinemisega valmis. Kogu suve väldanud ja vahetult enne oktoobris aset leidnud kohalikke valimisi lõpule jõudnud turuplatsi remondi tulemusega paistab valdav osa linnakodanikke rahul olevat. Jubedast tolmupesast on saanud korralik tänapäevane plats. Märkimisväärne on seegi, et suurehitus ei toonud kaasa erilisi liiklusprobleeme, mida võis eeldada.



Juuli keskel avati kauaoodatud Reinu tee läbimurre ning aasta lõpu poole ka uuenenud Raua tänav. Mõlemaks ehituseks tuli lõviosa raha Euroopa Liidu tõukefondide kaudu.



Uue kooliaasta algul avas taas uksed Viljandi maagümnaasiumi algklasside maja, mille uus ilme on saanud üha kiitvaid hinnanguid.



SUGUGI NII hästi ei läinud eraettevõtjate plaanidega. Kuigi märke lootuste luhtumisest oli juba aasta algul, võis uskuda, et hea õnnestumise korral kerkib Looga, Tallinna ja Leola tänava vahelisele alale kaubanduskeskus Eiffel. Teiste seas oleks seal pidanud endale koha leidma Rimi hüpermarket.



Paraku peatati see projekt majanduse olukorra tõttu määramata ajaks. Selle otsuse õigsust näitab muu hulgas see, et mullu detsembris avatud Day Offi keskus sealsamas lähedal on pooltühi.



OMA AASTAPROGNOOSI lõpetasime nentimisega, et 31. detsembriks peaks viimaks täituma viljandlaste aastatepikkune unistus ning valmima Viljandi järve äärne veekeskus. Olime üsna kindlad, et enne valimisi käib hulk viljandlasi oma silmaga vaatamas, kus maal unistustehoone ehitamine on. Paraku oli juba enne oktoobrit selge, et seda rajav firma on pankrotis ja veekeskust ei tule nii pea.



Unistus elab aga edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles