Kitarrid panevad sügise helisema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kitarrifestival leiab aset kuuendat korda. Üks paljudest esinejatest on Andre Maaker Trio.
Viljandi kitarrifestival leiab aset kuuendat korda. Üks paljudest esinejatest on Andre Maaker Trio. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel sügisel leiab Viljandi kitarrifestival aset juba kuuendat korda. 17.―22. septembrini astuvad Viljandis, Tallinnas, Rakveres ja Kuressaares üles põnevad ning andekad kitarristid Eestist, Saksamaalt, Rootsist, Soomest, Norrast, Inglismaalt ja USA-st.

Esimest korda esineb tänavusel festivalil Eesti Filharmoonia Kammerkoor koos  Weekend Guitar Trio, Paul Danieli, Ain Agana ning Marzi Nymaniga. Viimati nimetatu on üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid Soome kitarriste. Kontsertidel tulevad esmaettekandele eesti muusikute ja heliloojate Tauno Aintsi, Robert Jürjendali ja Raul Söödi uudislooming.

Lavalaudadele jõuab ka paljude südamed võitnud Peter Fessler Saksamaalt, kes avab festivalil sarja «Laulja/laulukirjutaja». Fesslerit peetakse Saksamaa parimaks džässhääleks ning ta on auga välja teeninud kuulsuse rahvusvahelisel areenil. Fessler on kõrgelt tunnustatud ka paljude staaride seas, nagu Randy Crawford, Bobby McFerrin jt.

Festivalil säravad veel Paul Shigihara Saksamaalt koos Jaak Sooäärega ja britt Jim Lampi koos Tanel Rubeniga. Omapärast kontserti on oodata norra muusikult Knut Hemilt, kes astub üles koos eesti muusiku Tõuniga. Viljandi nukuteatri saalis leiab aset Riho Sibula soolokontsert ning kavas on koha leidnud ka eelmisel aastal Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia võitnud Jaan Jaanson koos oma trioga.

Muusikaelamusi pakuvad veel Andre Maaker Trio ja Ola Bengtsson Trio ning eriline öökontsert Viljandi vanas veetornis, kus astuvad üles Tiit Peterson ja Neeme Punder, kes sel sumedal sügisööl toovad publikuni Urmas Sisaski «Tähistaevakontserdi».

Ürituse korraldajad soovivad arendada improvisatsioonilist ja stiiliülest kitarrimängu. Festival koondab kitarriste Eestist ja välismaalt ning arendab rahvusvahelist ning kitarriõppealast koostööd. Festivali väga olulise osa moodustavad artistide töötoad, mis kulmineeruvad tudengite soolonumbrite ja festivali kitarriorkestri ülesastumisega.

Kontserte saab külastada Pärimusmuusika aidas, Viljandi nukuteatris, džässiklubis Podagra, Viljandi Jaani kirikus ning Tallinnas Estonia kammersaalis ja Rakvere kultuurimajas. Koostöös Eesti Jazzliiduga toimuvad kontserdid ka Narvas ja Kuressaares.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles