Kaks Viljandi meest valiti sporti juhtima

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti olümpiakomiteed valiti juhtima tartlasest ettevõtja Neinar Seli.
Eesti olümpiakomiteed valiti juhtima tartlasest ettevõtja Neinar Seli. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti olümpiakomitee juhtkonna valimisel saatis edu ka kaht Viljandimaa esindajat.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder pääses maakondade esindajana täitevkomiteesse ning Viljandi linnapea Loit Kivistik on nüüdsest täiskogu liige.

Eilsel presidendi ja tema meeskonna valimisel said hääle anda 122 Eesti olümpiakomitee liiget ning nende seas oli Viljandimaa Spordiliidu esindaja Priit Vihuri. Seni oli siinsetest spordifunktsionääridest Eesti spordisüsteemis kõrgeimal kohal  maavalitsuse kultuuri-, spordi- ja sotsiaalosakonna juht Ilmar Kütt, kes kuulus olümpiakomitee 17-liikmelisse täitevkomiteesse.

11 aastat täitevkomitees tegutsenud Küti vahetas Eesti maakondade esindajana välja Seeder.

Neinar Seli võitis suure ülekaaluga

Olümpiakomitee 76-liikmelise täiskogu liikmeks sai Viljandi linnapea Loit Kivistik, kelle oli üles seadnud maakonna spordiliit. Kivistik on nüüd ainus viljandlane, kes kuulub olümpiakomitee hääleõiguslike liikmete sekka.

Eilsetel valimistel olümpiakomitee presidendiks tõusnud Neinar Seli ametisse valimist kommenteerides leidis Ilmar Kütt, et võitis õige mees. Seli poolt andis hääle 85 ja tema vastaskandidaadi Madis Kallase poolt 29 olümpiakomitee liiget. Asepresidentideks valiti Kristina Šmigun-Vähi ja Toomas Tõnise.

Neinar Seli teatas eile ametisse asudes, et toimivat süsteemi ei saa pea peale pöörata. «Uuendused on vajalikud, aga neid ei saa teha uuenduste enda pärast,» lisas ta.

Seli oponent Madis Kallas oli oma valimisprogrammis rõhutanud just muudatuste vajadust ning spordi rahastamise läbipaistvamaks muutmist.

Pärast hääletustulemuste selgumist ütles Seli, et nii suur ülekaal tuli talle üllatusena.

Oma kõige suuremaks ülesandeks peab uus juht Eesti esindamist olümpiamängudel Venemaal Sotšis ja Brasiilias Rio de Janeiros. Teiseks nimetas ta Eesti spordimaastiku korrastamist.

«Betoon on paigas, on baasid ja võimalused. Nüüd tuleks sisu lihvida ja ja leida rohkem vahendeid, et motiveerida inimesi tegelema kehaliste harjutustega,» rääkis ta. See aitaks tema meelest parandada elanike tervist ja Eesti kaitsevõimet.

Viljandimaa spordijuht ootab muudatusi

«Kindlasti ootan nüüd Eesti spordielus muudatusi, aga igale meeskonnale tuleb aega anda,» sõnas Ilmar Kütt.

Kõige suuremaks mureks Eesti maakondade ja Viljandimaa spordielus peab ta treenerite puudust ja kvalifikatsiooni. «Me ei suuda leida kõrgharidusega noori treenereid. Inimesi, kel oleks lisaks erialasele ettevalmistusele teadmised nii anatoomias, füsioloogias kui psühholoogias.»

Täitevkomiteest lahkunud Kütt peab oma suuremateks saavutusteks nii-öelda kõrgema spordimeisterlikkuse treeningurühmade loomist neljas maakonnas. Nende seas on ka Viljandimaa, kus toetatakse olümpiakomitee rahaga suusatajate, jalgratturite ja neidude võrkpalli treeningurühma.

Samuti on Kütt võidelnud spordikoolide püsimajäämise eest. Nüüd jätkab ta Eesti spordielu korraldamist kultuuriministeeriumi juurde loodud regionaalse spordinõukogu kaudu. Sellesse kuuluvad kõigi Eesti maakondade esindajad ning nõukogu juhib Ilmar Kütt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles