Akordionistid panid Mulgimaa helisema

, Baltic Tremolo dirigent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillerdav akordionimuusika paitas kuulajate kõrvu vihmasabinast hoolimata.
Sillerdav akordionimuusika paitas kuulajate kõrvu vihmasabinast hoolimata. Foto: Johannes Haav

Abja-Paluojal kõlas 20. ja 21. juulil taas akordionimuusika. Rahvusvaheline akordionistide õppelaager algas aga juba kaks päeva varem, kui Abja gümnaasiumi saalis asus harjutama akordioniorkester Baltic Tremolo.

Septembri lõpul sõidab Baltic Tremolo Itaaliasse Citta di Lanciano akordionifestivalile esinema ja sealsel orkestrite konkursil osalema.

Baltic Tremolo eelkäijaks peetakse 2001. aastal Pärnus kokku tulnud kollektiivi Noored Akordionistid. Eesti muusikuid juhendas toona meie tuntuim akordionist, praeguseks lahkunud maestro Venda Tammann. Aastatega kasvanud orkester on leidnud sõpru ja akordionimängijaid naaberriikidest ning kannab 2009. aastast nime Baltic Tremolo.

15 mängijat ja orkestri dirigent Maryte Markeviciene on Leedust, peamiselt Šiauliai konservatooriumist. Läti kümme mängijat Riiast ja Limbažist harjutavad dirigent Viktor Nikandrovi käe all.

Eestist on 15 mängijat, nende hulgas nii õpilasi, vilistlasi kui õpetajaid. Esindatud on Tartu esimene muusikakool ja õpetaja Marge Vaide, Tartu teine muusikakool ja õpetaja Olga Kostjukovits, Pärnu kunstide maja ning õpetajad Andrus Ostrov ja Reet Nurming, Kilingi-Nõmme muusikakool ja õpetaja Õnnela Teearu, Viljandi muusikakool ja õpetaja Mare Kilk ning Karksi-Nuia muusikakool ja õpetaja Merike Rüdiger. Mängijaid on loomulikult Abja muusikakoolist, aga ka Tallinnast ja Mustlast.

Festivali esinemised algasid reedel Baltic Tremolo kontserdiga Tõrva kirikus-kammersaalis. Kuulajaid polnud palju, aga kontsert võeti väga hästi vastu ning lisalood ei tahtnud kuidagi lõppeda. Laupäevane tugev vihmasadu jättis Abjas ära tuletõrje tornikontserdi.

Noortemaja välilaval esines ansambel Tremolo ühe palaga, millest osa tuli mängida juba vihmavarjude all. Noortekeskuses esinesid Šiauliai akordionistid, mängides Leedu rahvamuusikat. Kella üheks oli orkester jõudnud ennast üles rivistada Mõisaküla kirikus-kontserdisaalis, et anda kogunenud täissaalile endast parim.

Lõppkontserdi avaloona kõlas Abja kultuurimajas popurrii Mulgi viisidest. Ansambel Tremolo esitas selle koosseisus Andrus Ostrov, Valdo Värk, Endel Purju ja Heiki Vungi. Sellele järgnes Baltic Tremolo kontsert, millest esimese osa moodustas Itaalia konkursi kava, teine pool aga koosnes rohkem populaarsetest ja tuntud meloodiatest.

Hoolimata eelmiste päevade suurtest pingutustest õppelaagris ja kontsertidel, jätkus kollektiivil positiivset energiat ka festivali lõppkontserdiks. Orkester kõlas tõesti hästi, publiku vastuvõtt oli suurepärane ning nii mängijad kui täissaal kuulajaid said sellelt kontserdilt kaasa meeldiva emotsionaalse laengu.

 Juba kolmandat korda aset leidnud üritus näitas, et Mulgimaa pealinnas Abjas ja piirkonnas tervikuna tunnevad akordionimuusika vastu huvi nii õpilased, kes seda pilli harjutada soovivad, kui ka täiskasvanud kuulajad.

Tänan väga Abja suvepäevade peakorraldajat Abja kultuurimaja juhatajat Aime Hunti, samuti kõiki teisi abilisi. Jääme ootama neljandat «Akordionfesti» tuleval suvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles