Tuul näitas võimu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kootsis, veidi enne Pärnumaa piiri, katkestas puu mõneks ajaks kahe maakonna vahel liikluse.
Kootsis, veidi enne Pärnumaa piiri, katkestas puu mõneks ajaks kahe maakonna vahel liikluse. Foto: Kenno Soo

Pühapäeval marutanud tuul tegi mõnel pool pahandust ja segas liiklustki.

Lõuna päästekeskuse andmeil vajati Viljandimaal tuulega murdunud puu kõrvaldamiseks päästjate abi viiel korral. Kõigil kordadel tuli puu eemaldada teelt.

Esimene appikutse tuli pühapäeval kell 13 Abja vallast Sarja külast ja viimane eile kell 5.31 Suure-Jaani vallast Sürgavere külast. Suure-Jaanis käisid päästjad kõige rohkem, kolmel korral.

Piltnik Kenno Soo andmeil sattusid päästjad ühte sündmuskohta ka täiesti juhuslikult ning seda sündmust päästeame­ti andmebaasist ilmselt ei leia, sest ametlikku väljakutset polnud.

«Võhmas sõitis auto mööda Viljandi tänavat ja selle juht märkas, et puu hakkab teele kukkuma,» rääkis ta. «Juht jõudis pidurdada ning auto teepeenrale keerata. Võib öelda, et läks väga õnnelikult, keegi viga ei saanud.»

Soo sõnas, et paar minutit pärast puu langemist olid päästjad juba kohal, kuid täiesti juhuslikult. Nad olid teel Suure-Jaani valda Kootsi külla, kust oli tulnud väljakutse — sealgi oli puu teele prantsatanud. Päästjail läks Võhmas aega viis minutit, siis oli tee vaba.

Kootsi külas oli liiklus häiritud pool tundi. Sündmuskoht oli üsna Pärnumaa piiri lähedal ja murdunud puu tõttu pidid autod ootama mõlemal pool piiri.

Viljandis lükkas tuul ümber Valuoja oru nurgas parkimisplatsil seisva ratastel reklaamplakati. See jõuti püsti panna eile keskpäeval.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna juhataja kohusetäitja Külli Loodla ütles, et Viljandi ilmajaam mõõtis tugevaima tuulepuhangu pühapäeval kella 17 ja 18 vahel ning see oli 17,5 meetrit sekundis. Tund varem oli tuuletipp küündinud 17,4 meetrini sekundis.

Mujal Eestis fikseeris kõige tugevama puhangu Rohuküla jaam: 28,8 meetrit sekundis. Ka see juhtus õhtul kella viie ja kuue vahel.

Viljandi kandis on tänavu puhunud aga veelgi tugevam tuul kui läinud pühapäeval. 12. mail ulatus iil 18,1 meetrini sekundis.

Meteoroloogide töös kasutatava Beauforti 12-pallisel skaalal tähendab kiirusel 17,2—20,7 meetrit puhuv tuul 8-pallist ehk rajutuult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles