Ilmus Jakobsoni kooli kolmas raamat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni gümnaasiumi aulas sai eile uurida nii uut trükist kui ka kahte varasemat raamatut.
Jakobsoni gümnaasiumi aulas sai eile uurida nii uut trükist kui ka kahte varasemat raamatut. Foto: Liisi Seil

Jakobsoni gümnaasiumi aulasse kogunes eile hulk inimesi, kes kõik võisid pidada end raamatu autoriks. Trükivalgust nägi kolmas kooli ajalooraamat, mis seekord kannab pealkirja «Kõik on kokku meie lugu».

Inimesi, kelle kirjatöö 176-leheküljelises raamatus ilmus, oli mõistagi palju: hulk Jakobsoni gümnaasiumi õpilasi, viimaste aastate vilistlasi ja pedagooge. Materjali koguja Virve Kikase palvel olid nad teosesse kirjutanud mõtteid oma koolist, mis sellisel kujul tegutseb viimast kevadet. Edaspidi muutub Jakobsoni gümnaasium põhikooliks, nagu ka teised praegused Viljandi gümnaasiumid.

Esimene osa triloogiast ilmus 2008. aastal õppeasutuse 100. aastapäevaks. See kandis pealkirja «Kõik on kokku koolilugu» ning sinna jäädvustati kooli pikk ajalugu ja õpetajate elulood.

Mullu andis kool välja raamatu teise osa «Kõik on kokku elulugu», mis keskendus vilistlaste mälestustele ja elukäigule.

«Täna esitleme raamatut «Kõik on kokku meie lugu», kus on meie kooli viimase kümne aasta huvitavad sündmused ning värskete vilistlaste ja praeguste õpilaste meenutused,» ütles teose toimetaja Liina Smolin. Kirja on pandud ka killukesed õpilaste hariduslikest saavutustest.

Pühendunud õpetaja elutöö

Jakobsoni gümnaasiumi direktor Eero Järvekülg tõdes, et tegemist on suurepärase triloogiaga, mis avaldab muljet juba lugematagi. «Eks vilistlased otsusta, kas see jääb triloogiaks või otsustatakse tulevases Jakobsoni põhikoolis sellist ajaloo talletamist jätkata,» lausus ta.

Mõistagi ei saa ükski nii suur töö tehtud pühendunud eestvedajata. Eero Järvekülg tõdes, et neid teoseid võib pidada staažika õpetaja Virve Kikase elutööks.

Raamatuid täiendab fotokogu

Kolm raamatut pole aga ainsad ajalookandjad, mis tänu Virve Kikasele Jakobsoni kooli meenutama jäävad.

Lisaks on valminud DVD-plaat, kuhu on talletatud 1300 fotot kooli algusaegadest kuni lõpuni.

«Vanimad pildid on põllumeeste seltsi maja ehitusest ja sellest, kuidas esimesed õpilased sinna kooli tulid,» kõneles Virve Kikas. Materjali leidis ta nii kooli arhiivist kui inimeste käest.

«Väga suure töö oli ära teinud õpetaja Endel Meidla 1978. aastal, kui tähistati kooli 50. aastapäeva. Ta oli kogunud tohutu pildimaterjali, mis seisis koolis pappkastides,» tõdes Kikas. «Need fotod on nüüd kõik digitaliseeritud ja dateeritud.»

Kõige raskem oli Virve Kikase sõnul fotodel olevaid inimesi ja sündmusi tuvastada — selleks pidi ta leidma kellegi, kes oskaks need kaadrid lahti seletada.

DVD-sid valmistatakse 1500 eksemplari ning iga Jakobsoni gümnaasiumi vilistlane, kes võtab osa 30. juunil peetavast kokkutulekust, saab selle endale tasuta. Ajalooraamatuid saavad huvilised osta koolist ja Viljandi linnaraamatukogust.

«Nüüd on mul jäänud veel üks töö — pappkastides seisvad pildid tuleb kleepida alusele ja paigutada kaustadesse,» kõneles Virve Kikas.

Ta esitas küsimuse, mille üle valutavad südant ka teiste Viljandi koolide arhiivide hoidjad: «Kuhu need kaustad viia? Kuhu kogutakse see väärtuslik materjal, mis kõneleb Viljandi koolide ajaloost?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles