Programm ärgitab noori ohje haarama

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel kahel ammutasid Entrumi programmist ettevõtlikku meelt Ida-Virumaa ja Lõuna-Eesti maakondade õpilased. Viljandimaa osaleb ettevõtmises koos Edela- ning Lääne-Eestiga.
Eelmisel kahel ammutasid Entrumi programmist ettevõtlikku meelt Ida-Virumaa ja Lõuna-Eesti maakondade õpilased. Viljandimaa osaleb ettevõtmises koos Edela- ning Lääne-Eestiga. Foto: Andres Treier

Sügisel kolmandat hooaega alustav noorte ettevõtlikkuse programm Entrum kaasab esimest korda oma tegevusse ka Viljandimaa õpilased.

Entrumi siht on levitada ettevõtlikku hoiakut Eesti eri piirkondades. Eelmisel õppeaastal jagati teadmisi Ida-Virumaa noortele, lõppeval hooajal keskenduti Jõgeva-, Põlva-, Tartu-, Valga- ja Võrumaale ning järgmisel kooliaastal on sihtrühmaks Hiiu-, Pärnu-, Saare- ja Viljandimaa õpilased.

Seitse koolituspäeva

Programmi maakondlik vahendaja on Viljandimaa arenduskeskus. Selle juhataja Kaarel Lehtsalu kirjeldust mööda õpetab Entrum aktiivses ja kaasahaaravas vormis, kuidas olla ettevõtlik.

Noored saavad praktilisi näpunäiteid ja kogemusi projektide algatamiseks ja elluviimiseks ning kohtuvad neid huvitava valdkonna tipptegijatega. Lisaks uudistatakse edukalt toimivaid ettevõtteid, peetakse projektimeeskondade laata ning võetakse mõõtu projektivõistlusel «Olen ettevõtlik!». Kõik see on osalistele tasuta.

Lehtsalu sõnul oodatakse üldhariduskoolide IX—XII klassi õpilasi, aga ka sama vanu noori kutseõppeasutustest seitsmel laupäeval Pärnu kontserdimajja, kus on iga kord vaatluse all eri teema.

«Teeme septembris koos Mainori majanduskooliga Viljandis ettevõtluspäeva «Unistused ellu!», mille teisel poolel tutvustame huvilistele Entrumi tegevusi ja eestvedajaid. Pärast seda saavad noored end internetis töögruppidesse kirja panna,» rääkis ta.

Ohjad enda kätte!

Programmi tegevjuhi Darja Saare sõnutsi on eelmised hooajad tõestanud, et Eesti noored tahavad enda ja oma kodukoha heaks midagi ära teha. «Neil jagub nii tahtmist kui ideid. Meie anname neile heade mõtete teostamiseks oskused, teadmised ja kontaktid. Teisisõnu pakume võimalust elu ohjad enda kätte haarata,» selgitas ta.

Ettevõtmise silmapaistvamate tulemitena toovad korraldajad välja projektivõistluste tugevamad tööd. Näiteks pandi Ida-Virumaa õpilaste algatusel käima noorte tööbörs ning Lõuna-Eesti noorte ühise pingutuse tulemusena hakkas tööle Eesti-sisene õpilasvahetusprogramm.

Eesti Energia ellukutsutud programmi kaudu on esimese kahe aastaga teadmisi omandanud üle 900 noore. Kaarel Lehtsalu hinnangul võiks Viljandimaalt neile lisanduda ligi 200 noormeest ja neidu.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse ja Euroopa sotsiaalfondi rahastatava programmi patroonid on olümpiavõitja Gerd Kanter, režissöör Ilmar Raag, laulja ja näitleja Tanja Mihhailova, moelooja Lilli Jahilo ning sotsiaalne ettevõtja Artur Taevere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles