Juhtkiri: Ohud võrgust

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Oberhaeuser

Turvalise interneti päeval alustab riigi infosüsteemide arenduskeskus kampaaniat, mis tutvustab lapsevanematele võimalusi laste kaitsmiseks internetis. Kampaania käigus on loodud lehekülg, kuhu koondatakse informatsiooni laste kaitsmiseks. Lehe tutvustamiseks  paiskab keskus meediasse poole miljoni krooni eest reklaamklippe, mis samuti annavad aimu internetis varitsevatest ohtudest.


Mõeldes mullu ise endalt elu võtnud Viljandi noormehele Sten Kalmale ning teistele samasugustele juhtumitele, on «Sakalal» hea meel, et lisaks interneti pakutavatele hüvedele on hakatud aina enam rääkima ka selle ohtudest.



Nii näiteks astuvad peagi euroraha abiga siinsetesse telekanalitesse jõudvates reklaamklippides pereema heakskiidul majauksest sisse skinhead’id, prostituudid, tulistav mängusõdur ning pedofiil, kes soovivad minna pere laste juurde. «Päriselus sa kaitseksid oma last. Tee seda ka internetis!» on reklaami sõnum.



Enamasti on laste väärkohtlemisjuhtumitel ning nende endi kuritegelikule teele kaldumisel väga palju tahke ning kogu süüd mingi müstilise interneti kaela veeretada on vale. Tegusid teevad ikkagi inimesed ning arvutid ja muud infotehnoloogilised leiutised on seejuures vaid vahend. Ent kurjategijate tööriistu tundes on lihtsam nende tegevuse tagajärgi ennetada.



Lapsed õpivad kähku ning on võimelised kõikvõimalikku teavet neelama mitu korda kiiremini kui vanemad inimesed. Seepärast on neid ka lihtsam halvale teele juhtida või ahistada. Just seepärast võiks emad ja isad ning miks mitte ka vanaemad ja vanaisad senisest enam pingutada, et saada aimu, millega nende järeltulijad arvutiklaviatuuri klõbistades kokku puutuvad. Internet on vaieldamatult hea silmaringi laiendamise vahend, mistõttu pole õige noori arvutist eemale sundida, ent karta on ikkagi mõistlikum kui kahetseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles