Josten Vaidem teenis kulla

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi rattaklubi liige Josten Vaidem võitis Eesti talikrossi meistrivõistlustel juunioride sõidus meistrikulla.
Viljandi rattaklubi liige Josten Vaidem võitis Eesti talikrossi meistrivõistlustel juunioride sõidus meistrikulla. Foto: Kayvo Kroon

Eesti jalgratturid jagasid aasta esimesed meistrimedalid Elvas sõidetud talikrossil. Juunioride mõõduvõtul teenis Josten Vaidem seal kuldmedali.

Josten Vaidemil tuli Elvas Viljandi klubile ainsaks jäänud tiitli pälvimiseks edestada ligemale 13-kilomeetrisel jäisel võistlusmaal 22 konkurenti.

Viljandi rattaklubi treeneri Marek Johansoni jutu järgi oli võidetud tiitel riigi juunioride koondise kandidaadil tema karjääri esimene. «Josten tegi libedal rajal väga kiiret sõitu, distantsi keskmine kiirus oli tal 20,1 kilomeetrit tunnis,» ütles ta.

Johansoni sõnul oli viljandlastel Elvas peetud võistlustel veidi ebaõnnegi: jäisest rajast tingitud kukkumiste tõttu jäi mitu oodatud medalit saamata. «Ebaõnnestumisi tuleb ikka ette. Neil, kes lõhkusid kukkudes ratta või kaotasid hea positsiooni, läks veel hästi. Ühele meie noormehele lõppes võistlus luumurru ja operatsiooniga,» kõneles Marek Johanson.

Tema jutu järgi selgusid tänavused talikrossi meistrid viimaste aastate keerukaimates oludes. Lund sulatava päikesega vahelduv pakane oli muutnud võistlustrassi suuremalt jaolt jääks. «Kõik ju teavad, millised on praegu pargiteed, sama seis oli Elvaski,» selgitas Johanson.

Viljandlasi oli tiitlivõistlustel mitu ja eri vanuserühmades liikusid nad viimaste ringideni kulla- või vähemasti medalikursil. Paraku tuli keerulistes tingimustes ette olukordi, mil nad kaotasid sõiduvahendi üle kontrolli.

Reelika Varblane pidi loovutama tüdrukute sõidu viimasel ringil kukkumise tõttu liidrikoha ning leppima hõbedaga, tema vanem õde Kärolin Varblane libises medaliheitluses õnnetult vastu puud, lõhkus ratta ja oli sunnitud ületama finišijoone kõndides. Ka kõrges konkurentsis püsinud Kristjan Johanson kaotas korraks ratta üle kontrolli ning sõitis rajalt välja.

Marek Johansoni kinnitust mööda tegid paljud Viljandi klubi sportlased korraliku võistluse. Eri gruppides oli laupäeval Tartumaal rajal ligemale veerand tuhat osalejat.

Päeva alustasid noorimad, 12-aastased poisid ja tüdrukud, kellele peeti Tartumaa lahtised meistrivõistlused ning auhinnad jagati välja 800-meetrisel jooksuringil näidatud tulemuste põhjal. Tüdrukute konkurentsis teenisid viljandlannadest õed Ilona ja Elina Tasane kaksikvõidu, noormeestest oli Martin Holtsmann meie parimana viies.

Jalgratturite suvise võistlushooaja startideni on jäänud pisut üle kuu aja. Esimene tiitlivõistluste lähe antakse aprilli viimasel laupäeval Kuressaares. Siis algab kriteeriumisõidu meistrivõistluste sari, mille teine osavõistlus peetakse 5. mail Viljandis.

Marek Johansoni sõnul on Viljandi rattaklubi sportlaste valmistumine sujunud töiselt. «Säästmaks maanteerattaid, oleme sõitnud praegu enamasti bike’idega kõrvalistel teedel, aga õige pea asume harjutama maanteeratastega,» kõneles treener. Riigi juunioride koondisega sõitsid soojale maale treeninglaagrisse Josten Vaidem ja Greg Hallop ning varsti järgnevad neile Kristjan Johanson ja Markus Paas.

TULEMUSED
Viljandi rattaklubi sõitjate kohad Eesti talikrossi meistrivõistlustel
• N-14: 2. Reelika Varblane. N-16: 11. Kärolin Varblane. M-14: 28. Joosep Sankmann; 33. Joosep Lossmann. M-16: 5. Kristjan Johanson; 22. Ivo Velbaum; 24. Reio Toom. M-18: 1. Josten Vaidem; 8. Greg Hallop. U-23: 11. Markus Paas; 15. Martti Välk.
Allikas: Eesti jalgratturite liit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles