Vaba mõte Kastisüsteemist väljamurdmiseks on 50 senti väike hind

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Hans Väre
Hans Väre Foto: Elmo Riig

Ma ei hakka teid tüütama statistikaga, kui palju me prügi toodame ja kui kahjulik see keskkonnale on. Igaüks, kes läheb poodi ja vaatab kogu seda plasti valatud toitu, taipab veidi järele mõeldes isegi, millise arutu raiskamisega me iga päev tegeleme. Ja katsu sa sellest kõrvale hoida! Plastpakendi vältimine vajab ääretut pühendumust ja kärbib valiku peaaegu olematuks.

Omaette kategooria on valmistoit, nii kaupluste pakutav kui see, mida söögikohtades kaasa müüakse. Kui tavaliselt on toidu kaasa ostmine aja või mugavuse küsimus, siis taas üle pea lainetava koroona ajal suunab ka mure tervise pärast meid kohvikute keraamiliste taldrikute asemel kasutama karpe, mille materjali nimi on suupärane ainult väljaõppinud keemikutele.

Sel nädalal Maalehes ilmunud lugu keskkonnaministeeriumi plaanist kehtestada kulinaarialetis valmistoidu müümiseks kasutatavatele ühekordsetele karpidele 50-sendine lisatasu tõi kaasa nii kauplejate kui kundede hädakisa. No jah, kellele ikka hinnatõus meeldib. Ja olgem ausad, täiuslikkusest on see kava kaugel. Kasvõi seepärast, et Eesti kaupmeeste liidu andmetel hõlmab see kauplustes müüdavast toidust vaid viis protsenti. Ent kas maks ise ikka nii halb on?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles