Kultuuriakadeemiaga ühe katuse all olemine ei kaota Ugala teatrit

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala saal on ka tulevikus teatri päralt ja tudengid pääsevad seal esinema harva. Täienduskoolitusele tulnud harrastusnäitlejad on oodatud publiku hulgas, lavale neil asja ei ole.
Ugala saal on ka tulevikus teatri päralt ja tudengid pääsevad seal esinema harva. Täienduskoolitusele tulnud harrastusnäitlejad on oodatud publiku hulgas, lavale neil asja ei ole. Foto: Elmo Riig / Peeter Kümmel (fotomontaaž)

Hea tuttav on üle hulga aja Viljandisse tulnud. Lepime kokku, et kohtume linna kõige ilusamas kohvikus, kus nii interjöör, aknast avanev vaade, muusika, suupisted kui ka teenindus ei jää grammigi alla Eesti parematele paikadele. Enne seda vaatame ära fuajeesse üles pandud Siim-Tanel Annuse maalid, mis on väljas viimaseid päevi, sest peagi vahetab need välja Enn Põldroosi ja Rita Raave tööde näitus.
Linnarahvale meeldib selles majas käia, sest suur hoone muidu unisevõitu Viljandis on hommikust hilisõhtuni täis vilgast elu, nii usinaid õppureid kui nimekaid lavajõude. Esialgu natuke kohmetult, kuid peagi juba rõõmsa enesekindlusega liiguvad koridorides täienduskoolitusele tulnud õpetajad ja harrastusteatrite juhid, sekka võib teatriilma tundev inimene tuvastada mõne piiri tagant kohale sõitnud kuulsuse, näiteks Adolf Šapiro.

Muidugi ei pääse asjasse pühendamata inimene teatri prooviruumidesse ega kooli õppeklassidesse, aga seal töötavad inimesed kujundavad maja õhkkonna ning õhtul ootab ees pidulik ja ootusärev kokkusaamine teatrisaalis.

See on linnakodaniku tagasihoidlik fantaasiapilt lähemate aastate Ugalast.

Teater jääb teatriks

Kui kuulata inimesi, kes teatrimajale uut sisu ja vormi püüavad anda, ootab ees palju rohkem.

Kõigepealt aga olgu rõhutatud, et «Sakala» toimetusse oma tulevikuplaane tutvustama tulnud Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna juhataja Jaanika Juhanson ning Ugala juht Hillar Sein ja kunstiline juht Indrek Sammul kinnitavad otsekui ühest suust: Ugala jääb repertuaariteatrina püsima.

«Teater jääb teatriks ja kool kooliks, mõtleme vaid sellele, mida saame üksteisele juurde anda,» ütleb Indrek Sammul.

Sammuli loominguliseks juhiks saamisega tegi teatrimaja lahkelt uksed lahti nii külalislavastajatele ja -näitlejatele kui ka kultuuriakadeemiale ja muusikakoolile.

«Viljandi on nõnda väike linn, et koos tegutseda on ainuõige. Tahame, et see muutuks süstemaatiliseks,» lausub ta.

Jaanika Juhanson meenutab, et ühistegevuse idee on pärit mitme aasta tagant, kui nad kõik — Hillar Sein ja Indrek Sammul Ugalas ning tema kultuuriakadeemias — enam-vähem ühel ajal oma praegust ametit pidama hakkasid.

«Istusime Indrekuga kolm või neli tundi meie kooli sööklas ja pidasime uhkeid plaane. Siis tuli elu oma igapäevarutuga ja paljud asjad jäid soiku. Kui uuesti kokku saime, olime realistlikumad.»

Muinsuskaitse keelas

Kultuuriakadeemia etenduskunstide osakond jõudis ruumiotsingutega ka Koidu seltsimajja ja seal hakati isegi tegutsema, aga muinsuskaitse tõmbas oma nõuetega maja elluäratamise plaanidele kriipsu peale.

Ugalagi on taas Koidu seltsimaja poole vaadanud. Hillar Sein ütleb, et arutati võimalust hoone renoveerida ja sinna must saal juurde ehitada.

Oleks saanud ka praeguses suures ja osaliselt kasutamata majas edasi tiksuda, aga lõpuks jõuti äratundmisele, et kõige parem on teatrimaja ühiselt kasutada.

«Iga ruutmeeter tuleb läbi mõelda, igale ruumile leida kas või kolm funktsiooni — täpselt nii, nagu pärimusmuusika aita kavandades tehti,» räägib ta.

Asja hea külg on see, et Ugala juba valminud laienemisprojekt kõlbab väikeste muudatustega kasutada.

Siiski ei hakka teatrihoone olema plaanide teostudes kaksikasutuse oma, vaid kultuuriakadeemia rendib sihtasutuselt Ugala vajalikud ruumid.

«Me ei tõmba teatri tegevust koomale. Kultuuriakadeemia on meie majas endiselt külaline, keda me oma töösse kaasame,» selgitab Hillar Sein.

«Tudengid saavad meil suure lava kogemuse, valgustajad ja butafoorid ei hakka pärast kooli lõpetamist õppima, kuidas töö päris teatris käib,» näeb Indrek Sammul asja häid külgi.

Teadlaste abiga

Ugala töötajad annavad praegu ka tehnilistel erialadel õppijatele tunde.
Jaanika Juhanson räägib kavandatavast üheksanda lennu diplomitööst «Kolm õde ja seitse venda», mille lavastab Margus Kasterpalu.

«Lavakujunduse teevad Liina Undi käe all butafooriaüliõpilased, valguskujunduse selle eriala tudeng Margus Vaiguri juhendamisel, Raido Mägi aga annab nõu tantsutudengile, kes teeb lavastuse liikumise. Kooli poolt on veel lavakõne õppejõud, et suure saali etendus igati õnnestuks.»

Kaugemast tulevikust rääkides nimetab Jaanika Juhanson kõikvõimalikke festivale ja täienduskoolitusi, mis peaksid kas või ajutiselt Viljandisse rahvast tõmbama ja linna elavdama.

Et kultuuriakadeemia on Tartu ülikooli kolledž, on leitud ühine keel ka sealse tehnoloogiainstituudiga. Jaanika Juhanson ütleb, et teadlased löövad mõnuga kunstiinimeste plaanides kaasa.

Ta meenutab ühte kohtumist Tartus.

«Meie tudengid rääkisid pooleldi naljaga, mis imevigureid nad laval näha tahavad, ja küsisid, kas see on võimalik. Noor teadur istus ja mõtles: «Jah, saab küll!»»

Indrek Sammul lisab näite. «Kui lavastasin «Küünlad põlevad lõpuni», tahtsime, et lõpuks hakkaks vihma sadama ja veevool uhaks pildi välja, aga pidime siiski kasutama prožektorit. Tehnoloogiainstituudi poisid oleksid kõrgtehnoloogiaga selle asja kindlasti ära teinud. Meil niisuguseid võimalusi ei ole.»

Kahe nädala pärast esitab arhitekt Irina Raud eskiisprojekti. Siis läheb töö edasi ja kui kõik õnnestub, võib ehitus 2015. aastal alata.

TEGEVUSPLAAN

Põhitegevuse ehk etenduste andmise kõrval plaanib Ugala tihedat koostööd etenduskunstide osakonnaga.
• Väike Ugala ehk lasteprogramm: laste- ja noortelavastused teatrimajas, väike külalisetendusi andev lastetrupp, laste- ja noortestuudio, kus saab tegelda nii (nuku)teatri kui tantsuga.
• Noor Ugala ehk noortele mõeldud etendused ning teatri- ja tantsutudengite lavastused.
• Suur Ugala ehk täiskasvanutele mõeldud koolitused koos harrastusteatrite liiduga.
• Koos Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudiga luuakse etenduskunstide ja visuaaltehnoloogia praktiline uurimiskeskus.
Allikad: Jaanika Juhanson, Indrek Sammul ja Hillar Sein

ARVAMUSED

REIN LANG,
kultuuri­minister

Ministeeriumi arvates on tegemist väga mõistliku ja toetamist vääriva ettevõtmisega.

ALAR KARIS,
Tartu ülikooli rektor

Oleme arutanud nii kultuuriakadeemia töötajate kui kultuuriministriga, kuidas leida parim lahendus. Väikeses linnas pole arukas ehitada kilomeetri raadiuses ühesuguste funktsioonidega objekte ja võtta tööle sama eriala spetsialiste.
Et ülikool on rahvusvaheline, tuleb kindlasti ka välismaalt inimesi, kes õpetavad tudengeid ja näiteks lavastavad Ugalas midagi.
Ettevõtmise majanduslikku külge on veel vara käsitleda. Kui Ugala renoveerimise plaan käiku läheb, saame ruumijaotusest ja muudest asjadest täpsemalt rääkida. See, et ülikool ruume rendib, pole midagi erakorralist. Võiksin tõmmata võib-olla natuke veidrana tunduva paralleeli kliinikumiga, mis on samuti sihtasutus ja kus toimuvad kõrvuti nii ravi- kui õppetöö.
Praeguses staadiumis ma probleeme ei näe, need algavad detailidest. Viljandi noorte inimeste julged ideed on kiiduväärt, eks vanemate inimeste asi ole neid suunata nii, et mõtted ka ellu viiakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles