PÄEVAKOMMENTAAR. Kuhu küll need ärid jäid?

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Selles Tartu tänava majas on peamiselt tegutsenud erinevad rõivakauplused, nüüd tehakse majas ettevalmistusi, et avada seal toidukoht.
Selles Tartu tänava majas on peamiselt tegutsenud erinevad rõivakauplused, nüüd tehakse majas ettevalmistusi, et avada seal toidukoht. Foto: Elmo Riig

Miks on nii, et Tartu tänaval on rohkem kui kolmandik esimese korruse äripindadest tühjad? Sakala laupäevases numbris pakkusid ajakirjaniku palvel oma põhjendusi aastaid Tartu tänaval tegutsenud ettevõtja Tarmo Kajandi, kes nägi ühe olulise põhjusena tasuta parkimist ning pika kogemusega kinnisvaraarendaja Raul Alliksaar, kelle meelest on äride kadumise peamine põhjus Viljandi elanike arvu kokkukuivamine.

Tõenäoliselt on põhjuseid veelgi. Välistada ei tohi sedagi, et tegu on lihtsalt halva õnnega ehk osad ärid on erinevatel põhjustel lahkunud, aga järgmised pole veel jõudnud end valmis seada. Selliseid perioode on Tartu ja Lossi tänaval olnud ennegi, et korraga lahkub kaks-kolm äri ning uute tulemine võtab aega.

Praegune tühjenemine on eelmistega võrreldes pisut teistsugune, sest lahkunud on kauaaegsed ettevõtted. Apteek on Tartu ja Tallinna tänava nurgal tegutsenud nii kaua, kui keskealine inimene Viljandi linnapilti mäletab, PopSpordi kauplus tegutses samuti ligi paar aastakümmet. Seega pole need olnud juhuslike äride ebaõnnestunud katsetused, vaid tegu on põhimõtteliste muutustega – äripidamine kolibki rohkem internetti ning kohalikud inimesed teevad pigem väljasõite suurtesse ostukeskustesse Tartus või Tallinnas kui jalutavad Viljandi kesklinna pisikeste poodide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles