Muusika viib igavikusillale

Kaie Mölter
, reporter
Copy
FA Schola: Lilian Langsepp, Raho Langsepp, Janno Mäe ja Saile Johanna Langsepp.
FA Schola: Lilian Langsepp, Raho Langsepp, Janno Mäe ja Saile Johanna Langsepp. Foto: FA Schola

Suure-Jaani kirikus kohtuvad pühapäeval, 20. septembril kell 18 algaval kontserdil "Sild üle igaviku" kesk- ja meie kaasaja muusika ning koreograafia.

Korraldajad lubavad, et "Sild üle igaviku" viib kuulaja rännakule teistsugusesse helide maailma. Selles kavas kõlavad kõrvuti keskaegne muusika, FA Schola ansambli liikmete loodud tänapäevased kompositsioonid ja eesti traditsiooniline muusika.

Ansambel mängib lugusid rohkem kui 600 aasta vanusest käsikirjast, kasutades vanade pillide koopiaid ja rekonstruktsioone. Muusikud ei püüa näidata ainult seda, kui põnev ja kaasakiskuv võib olla sajanditetagune muusika, vaid kui põnevaid kõlavärve võivad anda ajaloolised instrumendid tänapäeva lugudele.

FA Scholal on aastate jooksul välja kujunenud täiesti isikupärane stiil ja kõla. Paljud pillid – sealhulgas keskaegsed põikflöödid, kellamäng ja tambron – on rekonstruktsioonid, mille ansambli juht Raho Langsepp on loonud koos eri pillimeistritega ning mis on maailmas unikaalsed.

Gooti harf, flöödid ja kellamäng annavad FA Schola kõlale õhulisuse, läbipaistvuse ja nüansirohkuse. 2018. aastast on mitmele loole lisandunud koreograafia, mis lisab kõlalisele tervikule täiesti uue dimensiooni.

FA Schola ansambel esineb koosseisus Raho Langsepp – flöödid, Lilian Langsepp – harf, Janno Mäe – kellamäng ja Saile Johanna Langsepp – koreograafia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles