Õues läheb veel palavamaks. Päästeamet hoiatab

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Paistab päike.
Paistab päike. Foto: HEGE-LEE PAISTE

Ilmateenistuse prognoosi järgi kerkib õhusooja maksimum lähipäevil 32 kraadini. 

Neljapäev ja reede on päikselised, harvade pilvede ja nõrga läänetuulega suvised ilmad, mil päeval on oodata sooja kuni 31 kraadi ning öösel 10–17 kraadi. 

Laupäevane öösoe kerkib 20 kraadini, päev tuleb palav ja päikseline, vähese ja vahelduva pilvisusega, puhub nõrk tuul. Mõnel pool võib sadada hoovihma ja esineda äikest.  Puhub läänekaare tuul 3–8 meetrit sekundis ja sooja on oodata  27–32 kraadi.

Kuumad ilmad meelitavad inimesi veekogude äärde ning päästeamet tuletab sellega seoses meelde lihtsaid reegleid, mis aitavad õnnetusi ära hoida.

Lapsed

Ära jäta lapsi veekogu ääres järelevalveta! Uppuv laps ei tee häält. Räägi oma lapsele veega seonduvatest ohtudest ja õpeta, kuidas vees käituda.

Veesõidukid

Veesõidukiga veekogule minnes kanna alati päästevarustust. Õnnetusse sattudes on päästevesti väga raske või lausa võimatu selga panna.

Alkohol

Ära lase purjus sõpra vette! Sõpradega veekogu ääres viibides pea meeles, et kui tarbitakse alkoholi, siis inimesed ei pruugi oma võimeid adekvaatselt hinnata.

Tundmatu veekogu

Ära hüppa tundmatus kohas vette! Enne vetteminekut hinda alati kriitiliselt vee temperatuuri, läbipaistvust, sügavust, voolu, lainetust, veekogu kaldaid ja põhja tüüpi.

Eakad

Vanusega kaasnevad terviseriskid, samuti ei ole eakam inimene enam nii kiire reaktsiooniga või sama tugev kui nooruses. Ujumiseks tasub valida turvalised, ametliku valvega ujumiskohad, võtta kaasa ka sõber ning ujuda pigem kalda lähedal nii, et jalad ulatuksid põhja, juhuks kui jaks lõppeb. Oma tervisesse tuleks alati suhtuda realistlikult ja arvestada võimalike krooniliste haigustega.

Kuum ilm ja autosõit

Päikese käes seisva auto salong muutub üsna kiirelt tulikuumaks. Ära jäta lapsi ega lemmikloomi kuuma ilmaga autosse, ka mitte lühikeseks ajaks. Ka see lühike aeg võib autos olija jaoks olla liiga pikk.

Et kuum liiga ei teeks, püsi varjus, kanna heledaid riideid ja peakatet ning joo kindlasti piisavalt vett.

Päästeamet tuletab meelde, et kui tekib väikseimgi kahtlus, et sa ei suuda hätta sattunut abistada, helista 112 ning kutsu professionaalset abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles