Riigikogu rahanduskomisjon kaalub majanduse elavdamiseks võimalikke lahendusi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Hädas olijatele püütakse leida toetusraha.
Hädas olijatele püütakse leida toetusraha. Foto: Elmo Riig

Lähetatud pressiteates märgib riigikogu rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk, et praeguses situatsioonis on oluline lisaks rahva tervise hoidmisele ka majanduse elavdamine mitmesuguste meetmete abil. See aitab ennetada võimalikku tekkivat kahju meie ettevõtluskeskkonnale.

Koka kinnitusel on olemas mitu võimalikku lahendust. «Koduses majapidamises ja ettevõtluses on üks suuremaid kulusid elekter, soojamajandus ning kulu transpordile. Seega peaksime üle vaatama gaasi-, elektri- ja kütuseaktsiisid ja kaaluma nende kiireloomulist langetamist. Selleks, et säästa Eesti inimesi ja ettevõtjaid koondamisest, tuleb kaaluda vajaduse korral riigipoolset pikaajalist laenude refinantseerimist ning maksupuhkust. Riiklike maksude edasi lükkamine või nende ajatamine pikema perioodi peale aitavad kulusid tekkinud ootamatus olukorras märkimisväärselt kokku hoida,» ütles Kokk.

Rahanduskomisjoni esimehe sõnul on lisaks sellele on arutelu all töötukassa reservide kasutamise võimalused ning toetusmeetmed nendele ettevõtetele, keda viirusepuhang ja eriolukorra väljakuulutamine on enim mõjutanud nagu näiteks turismi- ja transpordisektor. «Ühtlasi tuleb üle vaadata järgmiste aastate riigipoolsed investeeringud ja plaanitavad projektid. Kui meil õnnestub need liigutada ettepoole ja suurt osa neist alustada juba käesoleval aastal annab see teatud sektoritele täiendavad vahendid kriisiolukorras toimetulekuks,» lisas ta.

«Eespool mainitud meetmete rakendamisega hoiame Eesti majanduse usaldusväärsena ja reageerimisvõimelisena. Samuti aitavad need Eesti inimestel säilitada keerulistel aegadel senise elatustaseme. Riik peab olema praeguses olukorras paindlik ja vajadusel kaaluma ka täiendavaid meetmeid,» tõdes Kokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles