Poliitikakooli esimene tund. Rahal ja lubadustel pole seost

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Paberraha
Paberraha Foto: Marko Saarm

LAS SEE alkoholiaktsiisi muudatus olla. Ei oska keegi ette arvata, mida aktsiisi 25-protsendiline langetamine riigile tähendada võiks. Kas suurenevad maksude laekumine ja joomine? Kas riigieelarve kuivab veelgi enam kokku ja inimesed käivad endiselt Lätis? Sellest aktsiisi langetamisest olulisem on asjaolu, et riigieelarve strateegia arutelu näitas meile arvatust suuremal hulgal probleeme, mis riigi ees seisavad, ja me saime aimu, mida on ministritel lahenduseks pakkuda.

Esiteks selgus, et pole vahet, kes on võimul. Loeb ikkagi ainult see, kas on raha, millega valitseda. Kuidagi on aga juhtunud nõnda, et selle valitsuse raha on juba ette ära valitsetud, nii et nüüd tuleb tal oma julgete ideede elluviimise asemel kokku lappida seda, mis järele on jäänud.

Sa võid enne valimisi lubada piirivalve loomist ja müüri Venemaaga, aga kui raha pole, ei tule kumbagi. Sa võid allkirjastada leppeid teaduse rahastamise suurendamiseks, aga kui raha pole, on hea, kui kärpima ei pea. Sa võid kuulutada kõigile, et hakkad pensione tõstma, aga kui raha pole ...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles