Täna sündis selle talve külmarekord

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakane võtab võimust: lähipäevil on paiguti oodata kuni 27 kraadi külma.
Pakane võtab võimust: lähipäevil on paiguti oodata kuni 27 kraadi külma. Foto: Elmo Riig

Eesti käesoleva talve külmarekord sündis täna hommikul, kui Väike-Maarja ilmajaam mõõtis –25,3 kraadi ning Viljandi äärmusena läks kirja –23,1 kraadi.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna asejuhataja Külli Loodla ütles, et Viljandis oli kõige külmem varahommikul kella viie ja kuue vahel ning Väike-Maarjas kella seitsme ja kuue vahel.

Kõige nigelemaks jäi minimaalne õhutemperatuur möödunud ööl ja hommikul Saaremaal Sõrves, kus külma oli kõige rohkem –6,1 kraadi.

Selle talve eelmine külmatipp oli registreeritud eelmisel hommikul, mil Jõgeva ilmajaam mõõtis Eesti äärmuseks –22,6 kraadi ning Viljandi ilmajaam fikseeris –16,8 kraadi. Lähemate päevade prognoos lubab taas leebemat ilma, aga ilm on ikka talvine ja õhutemperatuur jääb valdavalt miinusesse, vaid saartel võib lühikeseks ajaks nullkraadi ümbrusse tõusta.

Milline on aga võimalus, et sel talvel võib külma tulla vähemalt 30 kraadi? Keskkonnaagentuuri ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak ütles, et suure tõenäosusega ei juhtu seda lähema poolteise nädala jooksul, aga mis saab edasi, on veel vara lubada.

«Kõige külmem kuu veebruar on ju veel ees ja mõnikord on ka märts väga külm olnud,» lausus ta. «Märtsi pakasetipp on –35,1 kraadi 1942. aasta 14. märtsist Kuusikul. Lähimast minevikust oli väga külm 2013. aasta märts, kui 11. kuupäeval mõõtis Jõgeva ilmajaam –27,4 kraadi. Need näited on kinnituseks, et lisaks küünlakuule võib krõbeda ilmaga üllatada esimene kevadkuu.» 

Paljak lisas, et internetis on saadaval mitu pikema aja prognoosi ning näiteks Ameerika ilmamudel tõotab Eestile külma veebruari. Eesti ilmateenistus paneb veebruari ennustuse kokku jaanuari viimastel päevadel.

2000. aastast on õhutemperatuur kahe meetri kõrgusel õhus vähemalt 30 pakasepügalani või alla selle laskunud kaheksal aastal. Kõige külmem oli selle perioodi vältel 2003. aasta 11. jaanuaril, mil Jõgeva ilmajaam mõõtis õhus –36,7 kraadi ja lumepinnal lausa –42 kraadi.

Viljandis langes õhutemperatuur viimati alla 30 kraadi 2012. aastal, mil 5. veebruaril mõõdeti  miinimumiks –32,1 kraadi.

Eesti ilmavaatlusajaloo ametlik külmarekord on –43,5 kraadi. Nii pakaseline oli 1940. aasta 17. jaanuaril Jõgeval.

Viimati langes õhutemperatuur Eestis alla –40 kraadi 1978. aasta detsembri kahel viimasel päeval. Toonaseks äärmuseks mõõtis Narva ilmajaam 30. detsembril –42,6 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles