Soomaa rahvuspargil täitus veerandsada aastat

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ördi raba Soomaa rahvuspargis.
Ördi raba Soomaa rahvuspargis. Foto: Elmo Riig

8. detsembril möödub 25 aastat Soomaa ning samuti Vilsandi ja Karula rahvuspargi moodustamisest.

Keskkonnaameti looduskaitse nõunik Kaja Lotman ütles pressiteate vahendusel, et 1993. aasta oli Eesti looduskaitses oluline aasta, mil saime kolme rahvuspargi võrra rikkamaks. 

«Tänaseks näitavad rahvusparkide noorte looduskaitsjate hoogustunud tegevus, aktiivne osavõtt sünnipäeva-aasta fotokonkursist, kaitsealade kodulehtede sagenenud külastused ja sotsiaalmeedia postitused, et kujunemas on aktiivsed huvirühmad ja kogukonnad, kes on rahvusparkide käekäigust huvitatud,» kõneles ta. «See on heaks aluseks, et üksteist paremini mõista ka looduskaitse küsimustes. Kui rahvusparkide kogukonnad tähistavad ühist tähtpäeva kohaliku kultuuripärandi võtmes, tugevdab see ka rahvusparkide identiteeti ja omavahelist koostööd.»

Soomaal, mis on tuntud viienda aastaaja poolest ning pakatab soode ja rabade vahel kogunenud elutarkusest, algavad pidustused 8. detsembril matkaga ajaloolisse Tõramaa külla, kus tutvustatakse Eesti vabaõhumuuseumi kogumikku Soomaast. Tõramaal vesteldakse rahvuspargi põliselanikega ning nauditakse Soomaa segaansambli ja Piret Ausi kontserti.

Soomaa turismisettevõtja Aivar Ruukel ütles rahvuspargi tänasel sünnipäevahommikul Sakalale, et on just ise teel Soomaale.

Ta meenutas, et rahvuspargi loomise ajal käis inimesi Soomaal vähe, polnud õigeid matkaradu ega kõike muud, mis nüüd rahvuspargi paremaks ja huvitavamaks teevad. Ta lisas, et veerandaja aasta jooksul on ka looduskaitse olemust mitu korda reformitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles